Vastgoed

Wonen: nog haalbaar en betaalbaar?

Hoe kunnen we wonen betaalbaar houden? Dat is het thema van de achtste editie van het Vastgoedcongres van CIB, dé jaarlijkse hoogdag voor elke Vlaamse vastgoedprofessional, op vrijdag 30 november 2007 in het Casino Kursaal in Oostende. In de voormiddag staan er 12 interessante workshops op het programma die zeer uiteenlopende onderwerpen en alle deelaspecten van de vastgoedmakelaardij behandelen. Tijdens de plenaire zitting in de namiddag gaan verschillende tenoren van de Vlaamse en federale politiek met elkaar en met het publiek in debat over het centrale thema van dit Vastgoedcongres en als afsluiter volgt nog een toespraak van Vlaams minister-president Kris Peeters.

Betaalbaar wonen staat hoog op de politieke agenda. Bijna 80% van de Vlaamse gezinnen is eigenaar van de gezinswoning. Wie geen eigenaar is, heeft het echter steeds moeilijker om een kwalitatieve en betaalbare huurwoning te vinden. De overheid heeft niet genoeg sociale woningen voor iedereen die er recht op heeft en de private huurmarkt krimpt steeds verder in.

De Vlaamse regelgeving inzake wonen en huren wordt beheerst door de Vlaamse wooncode. Maar ook de federale overheid heeft nog meer dan één vinger in de pap te brokken en wijzigde recent de huurwetten. Beschermt de nieuwe wetgeving de huurder of is deze wetswijziging het laatste duwtje dat heel wat kleine verhuurders nodig hadden om er de brui aan te geven en andere beleggingsvormen op te zoeken? Wanneer wordt de huurwetgeving een Vlaamse bevoegdheid?

Het behoud van een voldoende grote vrije huurmarkt is noodzakelijk om ook voor de huurders wonen betaalbaar te houden. Nochtans wordt er van overheidswege nog altijd te weinig gedaan om de vrije huurmarkt in stand te houden. Fiscale impulsen en premies voor aankoop, onderhoud en renovatie zijn bijna altijd voorbehouden voor de enige gezinswoning en voor de sociale verhuurkantoren.

Huursubsidies kunnen helpen, maar misschien volstaat het wel om beleggingen in huurwoningen veel aantrekkelijker te maken. Wat te denken van het onder voorwaarden vrijstellen van huurwoningen van successierechten, zoals dit reeds het geval is met ondernemingen die personeel tewerk stellen?

Ook een aantal contraproductieve maatregelen zoals de invoering van een verplichting om een bepaald percentage van de private verkavelingen aan sociale woningbouw af te staan en voorstellen tot het invoeren van een belasting op onbebouwde percelen, dreigen de vastgoedprijzen de hoogte in te jagen.

Stof genoeg voor een boeiend debat met verschillende tenoren uit de Vlaamse en federale politiek:

- Marino Keulen (Open-VLD), Vlaams Minister van Wonen
- Michèle Hostekint (SP.A), Vlaams volksvertegenwoordiger
- Servais Verherstraeten (CD&V), Federaal Volksvertegenwoordiger
- Jean-Marie Dedecker (LDD), Federaal Volksvertegenwoordiger
- Luc Machon, Voorzitter CIB Vlaanderen
- Jan Jassogne, Ondervoorzitter CIB Vlaanderen

Het debat wordt geleid door VRT-journalist Johny Vansevenant.