Verbouwen

Wonen in sojafabriek in Utrecht eind 2008 mogelijk

Wonen in een oude sojafabriek. Eind 2008 moet dat mogelijk zijn aan het Utrechtse Merwedekanaal. De voormalige Cereolfabriek wordt door projectontwikkelaars omgebouwd tot een appartementencomplex.

Het toekomstige appartementencomplex behoudt veel van zijn industriële karakter. Zo blijft bijvoorbeeld de hijskraan aan de kade van het Merwedekanaal staan. Ontwikkelingsmanager Molenkamp van projectontwikkelaar Heijmans sluit zelfs niet uit dat er een bewoonbare container aan de hijskraan komt te hangen. Verder blijft een van de silo’s - geen monument, maar volgens de gemeente wel behoudenswaardig - op het terrein staan. De nieuwe bibliotheek kan hem als opslagruimte gebruiken.

Anti-kraak
In 2001 kocht de gemeente Cereol uit, het jaar erop werd de industrie definitief stopgezet. Op dit moment wordt het fabriekspand anti-kraak bewoond. Het hoofdgebouw van de Cereolfabriek stamt uit 1908. Sinds 2000 is het een rijksmonument. Het gebouw mag daarom niet gesloopt worden en projectontwikkelaars mogen niet te veel aan het uiterlijk veranderen. Later bijgebouwde onderdelen van het fabrieksterrein gaan wel tegen de vlakte, maar in de nieuwbouw wordt rekening gehouden met de industriële geschiedenis van het terrein.

Schoorsteen
De nieuwe liftschacht van het nieuwe appartementencomplex krijgt de vorm van de schoorsteen die er nu staat. De grote ronde silo’s gaan tegen de vlakte. “Maar met een knipoog naar het verleden bouwen we daarvoor in de plaats een rond appartementencomplex in de vorm van zo’n silo. In de praktijk zullen de nieuwe bewoners weinig merken van het industriële verleden van hun woning”, zegt Molenkamp.

Bibliotheek
In de oude fabriek komt ook een wijkbibliotheek, die de bibliotheken van Lombok en Oog in Al vervangt. Ook verrijzen op het terrein nieuwbouwwoningen, die aan een verlenging van de Mozartlaan komen te staan. In de voormalige kantoorvilla bij de ingang van het fabrieksterrein komt waarschijnlijk een grand café. Wonen in een ex-fabriek is voor Utrecht nieuw. Wel zijn eerder kantoren gerealiseerd in gebouwen die voorheen als fabriek dienst deden. En mengvoederfabriek UTD onderging een metamorfose tot amusementspaleis DeFabrique.

Aanmelden
De ontwikkelaars willen in 2007 gaan beginnen met bouwen. Eind 2008 moeten de eerste appartementen opgeleverd worden. Op de website www.cereol.nl kunnen geïnteresseerden zich aanmelden voor de appartementen.