Architectuur

Winnaars van Het Erfgoedjuweel zijn bekend

Winnaars van Het Erfgoedjuweel zijn bekend
Paardenmarktsite UAntwerpen - Foto © LUCID
De twee winnaars van Het Erfgoedjuweel 2023 zijn bekend. Het pand in de Graaf Van Egmontstraat 56 kreeg de meeste publieksstemmen. De prijs van de vakjury ging naar de stadscampus van UAntwerpen op de Paardenmarkt. Beide winnaars krijgen 4000 euro en mogen zich Het Erfgoedjuweel van Antwerpen noemen. Zes erfgoedliefhebbers die hun stem uitbrachten, wonnen een overnachting voor twee.

Graaf Van Egmontstraat 56 - Foto © LUCID

Publiekslieveling – Graaf Van Egmontstraat 56

De meeste publieksstemmen gingen naar het pand in de Graaf Van Egmontstraat 56. Deze typische burgerwoning met winkelruimte uit het begin van de 20ste eeuw schittert na haar restauratie opnieuw, op een steenworp van het KMSKA. Dit pand wist het publiek te bekoren met zijn kleurrijke gerestaureerde gevel met mozaïek. De vakjury nomineerde het gebouw omdat ze onder de indruk was van de grote inspanning van de eigenaars om het tot in de kleinste details te restaureren. Het gebouw is niet beschermd als monument en toch haalden de eigenaars alles uit de kast om deze erfgoedparel in ere te herstellen. De restauratie bracht de bonte, eclectische gevel weer tot leven en gaf het pand een nieuwe toekomst op het bruisende Zuid.

Graaf Van Egmontstraat 56 - Foto © LUCID

Juryprijs – Paardenmarktsite UAntwerpen

Aan de Paardenmarkt ligt de nieuwe stadscampus van het Departement Productontwikkeling UAntwerpen. Het is een plek met een rijke geschiedenis. In 1558 konden weesjongens daar in het Knechtjeshuis al terecht voor onderwijs, en in de 19de eeuw evolueerde de site tot de Stedelijke Nijverheidsschool. Sinds 2013 maken de gebouwen deel uit van de stadscampus van de Universiteit Antwerpen. Zij liet de historische onderwijssite restaureren en renoveren tot een duurzame stadscampus en had daarbij in het bijzonder oog voor de erfgoedwaarde.

De jury bekroonde de Paardenmarktsite UAntwerpen omdat het om een echt modeldossier gaat. Het project is doordacht aangepakt, consequent uitgevoerd en op korte tijd gerealiseerd. De aanpassing van een sterk verouderd schoolgebouw tot hedendaagse onderwijsinstelling bracht heel wat uitdagingen met zich mee. Toch werd er voor elke uitdaging een passende oplossing gezocht met behoud van de erfgoedwaarde. De Universiteit Antwerpen maakte van een weinig gestructureerd gebouwencomplex een samenhangend geheel waar het opnieuw aangenaam studeren is.

Paardenmarktsite UAntwerpen - Foto © LUCID

Burgemeester Bart De Wever: “De genomineerde gebouwen voor deze editie van Het Erfgoedjuweel waren ronduit indrukwekkend. Dat toont nog maar eens welke grote en broodnodige inhaalbeweging er momenteel in Antwerpen plaatsvindt om ons historisch erfgoed te restaureren. Ik ben zeer blij dat zowel een privaat als een publiek project in de prijzen valt. De prachtige gevel van het private pand op het Zuid, met het meeste respect voor materiaal en vakmanschap in volle glorie hersteld, vormt op die manier de perfecte aanvulling op het schitterende herwaarderingsproject van de Universiteit Antwerpen op de Paardenmarkt. Antwerpenaren koesteren hun erfgoed, en ik ben iedereen dankbaar die zich daar mee voor inzet.”


Over Het Erfgoedjuweel

Antwerpen telt tal van historische panden waar de stad trots op is. Daarom zet ze deze gebouwen en de mensen die er zorg voor dragen graag in de kijker. Om deze initiatieven te belonen reikt stad Antwerpen de monumentenprijs ‘Het Erfgoedjuweel’ uit. In 2023 vond de wedstrijd voor de vijfde keer plaats. In januari lanceerde stad Antwerpen de oproep naar potentiële kandidaten. De stad ontving 13 straffe en uiteenlopende dossiers. De vakjury selecteerde hieruit de vijf finalisten: Graaf Van Egmontstraat 56, Paardenmarktsite UAntwerpen, Hollandse Synagoge, Gerechtsgebouw Britselei en PSLab Antwerpen. Vanaf midden augustus kon iedereen online of aan de beursstand in de Stadsfeestzaal in Antwerpen een stem uitbrengen. Tijdens de voorbije Open Monumentendag stelden de finalisten hun deuren ook open voor het publiek en kon iedereen een kijkje nemen achter de gevels. ​

In totaal brachten bijna 9000 mensen een stem uit op een van de vijf finalisten. Met 3005 stemmen werd het pand in de Graaf Van Egmontstraat 56 de uiteindelijke publiekswinnaar. Uit alle stemmers werden zes mensen geloot die een overnachting voor twee krijgen in Guesthouse Bernardin in Antwerpen, een bed and breakfast met erfgoedwaarde. De winnaars ontvangen hierover een persoonlijk bericht. ​ ​

Wie wil terugblikken op de wedstrijd of zelf inspiratie wil opdoen voor een restauratietraject, kan een kijkje nemen op www.erfgoedjuweel.be.

Ook interessant