Architectuur

Jacques De Weerdt, Antwerps art nouveau en belle epoquearchitect

Jacques De Weerdt, Antwerps art nouveau en belle epoquearchitect
Binnenkijken in de prachtpanden van Jacques De Weerdt, de mysterieuze architect van begin 20ste eeuw. Alex Elaut, stadsgids en erfgoedkenner in de stad Antwerpen schrijft een boek over architect Jacques De Weerdt. Het is 80 jaar geleden dat hij overleed. Prachtige artnouveau huizen in zowel Antwerpen, Berchem als Borgerhout zijn van zijn hand, maar over de man zelf is weinig geweten. Elaut toont vier pareltjes in de stad die De Weerdt gebouwd heeft, in de hoop om meer informatie over hem te vinden.
Honderd huizen in tien jaar;

Maar wat weten we dan wel over hem? Wel Jacques De Weerdt, geboren in 1867, is eigenlijk een Mechelaar. Daar woonde zijn familie en ging hij ook naar school. Na tien jaar aan de academie gaat hij aan de slag als tekenaar bij de Belgische spoorwegen, wat hem naar stad Antwerpen leidt.

Op tien jaar tijd zou hij wel honderd huizen in de stad hebben gebouwd, zegt Elaut. Over zijn eigen stijl zijn er al studies verschenen, maar informatie over zijn opdrachtgevers en medewerkers zijn er niet. Tijdens de Eerste Wereldoorlog vluchtte hij naar Rotterdam, maar wanneer hij terugkeert, bouwt hij nog weinig. Was zijn inspiratie op? Was hij ziek? We weten het niet, zegt Elaut. Het enige wat ik nog kan zeggen is dat hij in een psychiatrie verbleef en in 1942 in Boechout is gestorven. In Antwerpen had hij twee broers en een dochter, die trouwens ook in een psychatrisch centrum terechtkwam, en ook in Mechelen had hij nog familie?

Ook interessant