Vastgoed

Het Erfgoedjuweel: stemming is geopend

Het Erfgoedjuweel: stemming is geopend
Stad Antwerpen reikt eind september haar monumentenprijs Het Erfgoedjuweel uit. De vijf finalisten zijn het pand in de Graaf Van Egmontstraat 56, de Paardenmarktsite UAntwerpen, de Hollandse Synagoge, het Gerechtsgebouw Britselei, en PSLab Antwerpen. Iedereen kan vanaf nu tot en met 11 september zelf stemmen op hun favoriet via www.erfgoedjuweel.be of op papier in de Stadsfeestzaal. Wie stemt, maakt zelf kans op een mooie prijs: een overnachting voor twee in een B&B.

Antwerpen telt tal van historische panden waar de stad trots op is. Dankzij inspirerende herbestemmingen en restauraties maken ze niet alleen deel uit van het verleden maar ook van de toekomst van de stad. Daarom zet de stad deze gebouwen, én de mensen die er zorg voor dragen, graag in de kijker. Om hun initiatieven te belonen reikt Antwerpen de monumentenprijs Het Erfgoedjuweel uit. Daarbij worden de publiekslieveling én de favoriet van de vakjury gehuldigd en ontvangen ze elk 4000 euro. Bij de vorige editie, in 2021, kreeg de woning met commerciële ruimte op de Paardenmarkt 47 de juryprijs, en de Hofkamer van den Wolsack in de Oude Beurs de publieksprijs.

Vijf finalisten

Begin dit jaar werd opgeroepen om in te schrijven. Iedereen die de afgelopen vijf jaar een pand met erfgoedwaarde had gerestaureerd, gerenoveerd of herbestemd, kon meedoen. Uit de dertien inzendingen selecteerde een vakjury van erfgoedexperten vervolgens vijf finalisten. Zij strijden nu om de felbegeerde titel. Het gaat om:

  • Het pand in de Graaf Van Egmontstraat 56: restauratie van de kleurrijke voorgevel tot een authentieke en waardevolle blikvanger in de schaduw van het KMSKA.
  • De Paardenmarktsite UAntwerpen: doordachte restauratie van het 16de-eeuwse Knechtjeshuis en de 19de-eeuwse technische school tot duurzame stadcampus.
  • De Hollandse Synagoge in de Bouwmeestersstraat: verbouwing van de 19de–eeuwse synagoge met doorgedreven kleurenonderzoek en herstel van het weelderige interieur.
  • Het Gerechtsgebouw Britselei: verbouwing van het gerechtsgebouw, dat nu klaar is voor de 21ste eeuw, inbegrip restauratie van de historische muurschilderingen.
  • PSLab Antwerpen in de Vorstermanstraat: verbouwing van een voormalig pakhuis met herbestemming tot lichtstudio.

Publiek heeft een stem

De vakjury kiest haar favoriet. Maar ook het publiek heeft een stem. Iedereen kan de uitverkoren gebouwen ontdekken en stemmen via:  

  • De website www.erfgoedjuweel.be, waar de finalisten zichzelf ook voorstellen in korte reportages en voor- en na-foto’s van het restauratieproces tonen; 
  •  ‘Het Erfgoedjuweel on tour’ in de Stadsfeestzaal aan de Meir, te bezoeken tot en met 11 september tijdens de openingsuren; 
  • Een bezoekje aan één van de finalisten tijdens Open Monumentendag op zondag 10 september. Reserveren vooraf is verplicht, alle info staat vanaf 7 augustus op www.erfgoedjuweel.be. 

Iedereen die stemt maakt kans op een prijs. Er worden zes stemmers uitgeloot die een duo-overnachting in Guesthouse Bernardin winnen, een B&B in een historisch pand in de Sint-Jacobstraat.

Burgemeester Bart De Wever: “Ons rijke erfgoed is een echte troef voor onze stad. Daarom moeten we waardevolle restauratieprojecten in de bloemetjes zetten. Deze gebouwen, of het nu kleinschalige parels zijn of indrukwekkende stadsiconen, verdienen dat ten volle. Ze zijn meer dan stenen en vakmanschap: ze vullen de Antwerpse ziel met trots. Ik hoop dat vele stadsgenoten hun stem uitbrengen.” 

Op donderdag 28 september tot slot worden de publiekswinnaar en de winnaar van de vakjury bekendgemaakt. 

Ook interessant