Architectuur

Winnaars architectuurprijzen Leuven zijn bekend

VBM Architecten is de grote winnaar van de Architectuurprijs Leuven 2008. Dat bleek vanavond toen de Stad Leuven in het Auditorium Tweebronnen de laureaten bekend maakte en opnieuw het beste gebouw met haar vierjaarlijkse architectuurprijs beloonde. Met de nieuwe ontsluiting aan de Universiteitshallen bekronen de vakjury èn de ambtenarenjury een architecturaal hoogstandje.

Ook het publiek kon stemmen voor zijn favoriete gebouw. Met drie ex-aequo’s koos het niet minder dan drie projecten als winnende ontwerp: de verbouwing Peeters van architect Steven Peeters, de uitbreiding van de woning De Belder-Robijns van BOB361 Architecten en het CAW-huis van de Werkplaats voor Architectuur. Nog tot 14 juni kan je alle 46 nominaties bekijken in de Foyer van Bibliotheek Tweebronnen.

Prijs van de vakjury (€2.500) en de ambtelijke jury (€2.500)
Rectoraat & Universiteitshallen KU Leuven


Architect: VBM Architecten (nu Lava Architecten & BVB Architects)
Opdrachtgever: Technische Diensten KU Leuven
Adres: Naamsestraat 22, 3000 Leuven

Dat beide jury’s, onafhankelijk van elkaar, uit het ruime aanbod van 46 genomineerde projecten, hetzelfde gebouw kozen, maakt de architectonische kwaliteit van het project tot een onbetwistbare realiteit.

Vakjury: Jan Maenhout, Sven Sterken, Francis Catteeuw, Hans Maes, Jacq. de Brouwer

“Hoewel de opgave in eerste orde van functionele en technische aard was - het optimaliseren van de ontsluiting en voorzien in brandevacuatiewegen -, hebben de architecten deze randvoorwaarden aangegrepen om een heuse ‘promenade architecturale’ te creëren, zonder te vervallen in nodeloos theatrale effecten. � Met veel karakter en stijl grift een nieuw stukje architectuur zich in het geheugen van de stad Leuven.”

Ambtelijke jury: Tine Van Herk (Stad Leuven), Marielle Albert (Stad Leuven), Serafien Wouters (Stad Leuven), Jan Vanluchene (Provincie Vlaams-Brabant)

De inpassing van de trappen- en liftconstellatie tussen de verschillende historische gebouwen is doorheen het gehele gebouw - in zijn volledige gelaagdheid - op een subtiele wijze zichtbaar en/of voelbaar. De eerlijkheid in materialisatie en de nauwkeurigheid van detaillering en afwerking brengen het vanzelfsprekende evenwicht tussen oud en nieuw op een punt. Dat zoveel beheerst vakmanschap uiteindelijk leidt tot een spectaculaire ruimtelijke ervaring maakt dit project tot een overtuigende prijswinnaar.”

Andere projecten van VBM Architects: het Rits in Brussel, het Administratief Centrum (AC) en bibliotheek van Bonheiden, e.a.

Eind 2007 splitste VBM Architecten in twee nieuwe bureau’s: Bogdan & Van Broeck Architecten (Léo Van Broeck, Oana Bogdan) en Lava Architecten (Pieter Meuwissen, Tomas Liekens, Wim Goossens, Thomas Delauré).

Website: www.vbmarchitects.com

Publieksprijs (€2.500)

Van 9 tot 27 mei kon elke bezoeker van de tentoonstelling zijn stem uitbrengen en mee de winnaar van de publieksprijs 2008 bepalen. 262 stemformulieren werden ingevuld. De Leuvenaars konden kiezen uit 46 gebouwen (zowel eengezinswoningen, meergezinswoningen, kantoorgebouwen als onderwijsgebouwen). Drie projecten konden op evenveel waardering rekenen van het publiek.

Prijs 1: Uitbreiding van de woning De Belder-Robijns

Architect: BOB361
Opdrachtgever: Paul en Lieve De Belder-Robijns

gevels ontdubbeld. Het nieuwe volume speelt een spel van zien en niet-zien, van binnen en buiten.

De perfecte integratie van nieuwe architectuur in de bestaande context kon het publiek bekoren: “Deze verbouwing toont waar elke architect naar zou moeten streven: eenvoud en verrassing.”

Architectenbureau BOB 361 (Goedele Desmet, Ivo Vanhamme, Jean-Michel Culas)
Website: www.bob361.com

Prijs 2: Verbouwing Peeters

Architect: Steven Peeters
Opdrachtgever: Steven Peeters

Oorspronkelijk een zomerhuisje maar in 1934 door Paul Stevens verbouwd tot een volwaardige villa. Licht en zicht waren rijkelijk aanwezig maar het contact met de zonnige achtertuin ontbrak. Tegen de achtergevel werd een U-vormige aanbouw geschoven die de ‘kamers’ ontsluit. Hierdoor ontstaat de nodige circulatie en het ruimtegevoel.

Uit citaten op de stembiljetten blijkt wat de bezoekers in dit gebouw fascineert:

“Het gebouw houdt op een prachtige wijze rekening met de geschiedkundige waarde. Het nieuwe deel krijgt en het oude deel behoudt zijn eigen identiteit. Prachtige synergie”

“Verbouwing met veel respect voor het oorspronkelijke karakter van het huis.”

Website: www.peeters-architect.be

3. het CAW-huis (Centrum Algemeen Welzijnswerk)

Architect: Werkplaats voor Architectuur Architectenassociatie
Opdrachtgever: CAW Regio Leuven vzw

Het Centrum Algemeen Welzijnswerk biedt een rustpunt aan mensen met psychosociale problemen. Om een visuele relatie te behouden tussen beide landschapsbepalende elementen werd het programma gerealiseerd in vier aparte volumes die dwars op de rivier en de muur staan.

Dixit publiek: “Het gehele concept is samenhangend, evenwichtig en correct.”

Architectenassociatie Werkplaats voor Architectuur :Roger De Martelaere, Marc Martens, Danny Neyens, Karel Medart, Rita Joris, Kris Leenders
Website : www.wva.be