Nieuwbouw

Winkelcentrum Forum Mittelrhein in Koblenz opent haar deuren

Het nieuwe winkelcentrum Forum Mittelrhein in Koblenz, een ontwerp van Benthem Crouwel Architekten, is vanaf vandaag geopend voor het publiek. Het winkelcentrum bestaat uit 20.000 m2 vloeroppervlakte voor commerciële functies, gelegen in het hart van Koblenz. Er is een food court aanwezig en er zijn meer dan 80 winkels, waaronder grote namen als Adidas, H&M, Douglas, Saturn en Claire’s. Het winkelcentrum vormt samen met de Kulturbau onderdeel van de herontwikkeling van het centrale plein van Koblenz.

Het plein, Zentralplatz, verbindt niet alleen de verschillende wijken van Koblenz met elkaar, maar heeft ook een belangrijke functie als een openbaar vervoersknooppunt en als plek waar verschillende voetgangersstromen bij elkaar komen. “Ons doel was om van het oorspronkelijk bestaande industrieterrein een nieuw centraal plein te maken, waar er stedenbouwkundig samenspel is tussen drie elementen; de Kulturbau, het winkelcentrum en het plein zelf. De gebouwen hebben hierbij ook de mogelijkheid om zich onafhankelijk van elkaar verder te ontwikkelen,” aldus Markus Sporer, projectarchitect van de Zentralplatz en partner bij Benthem Crouwel Architekten.



De Kulturbau van 16.300 m² zal volgend voorjaar worden opgeleverd en biedt ruimte voor culturele en toeristische functies. Het zal het Mittelrhein-Museum, de openbare bibliotheek/mediatheek en de VVV herbergen. Een groot publiek toegankelijk dakterras wordt een nieuwe openbare ruimte en maakt een 360° uitzicht mogelijk over het Unesco-erfgoed van de 'Oberes Mittelrheintal'.

Op 25 september, aan de vooravond van opening voor publiek, werd het winkelcentrum officieel geopend. Onder meer staatsminister Roger Lewentz (Ministerie van Binnenlandse zaken, Sport en Infrastructuur), Prof. Dr. Joachim Hofmann-Göttig (burgemeester van Koblenz), Dr. Georg Allendorf van hoofdinvesteerder RREEF, Alexander Otto en Dr. Andreas Mattner van opdrachtgever ECE en Dr. Thomas Birtel van STRABAG hadden speeches voorbereid. Het winkelcentrum is vanaf heden geopend van 10:00 – 20:00 uur, maandag tot en met zaterdag.