Terras en oprit

Wil je een terras zonder groene aanslag? 5 tips voor je nieuwe terras!

Wil je een terras zonder groene aanslag? 5 tips voor je nieuwe terras!
Wil je een terras zonder groene aanslag, Keramische tegels - Bouwkampioen
Groene aanslag is een veel voorkomend euvel, wil je een terras zonder groene aanslag en de bijhorende poetstaakjes voorkomen? Dan kan je met een aantal goeie keuzes een terras aanleggen waarbij groene aanslag geen kans maakt. Deze 5 tips zullen je hierbij zeker van nut zijn.

1. Wil je een terras zonder groene aanslag, kies dan voor keramische tegels

Groene aanslag ontstaat op donkere of schaduwrijke plekken waar (regen)water langdurig aanwezig blijft. Daarom ontstaat groene aanslag op je terras vooral tijdens de korte, natte dagen van de herfst- en wintermaanden. Vocht gecombineerd met aarde, vuiltjes, zand, … dat door de wind of je schoenen worden aangevoerd vormen op je terras tijdens deze donkere maanden een ideale voedingsbodem voor het ontstaan van algen en mos.

Wil je een terras zonder groene aanslag dan komt het er dus in de eerste plaats op aan een materiaal te kiezen waarop hechting van deze voedingsbodem moeilijk of onmogelijk wordt. Met keramische tegels kom je dan een heel eind. Keramiek vormt immers een erg dicht oppervlak. Keramische tegels worden vervaardigd met gebruik van porseleinaarde onder een extreem hoge persdruk. Het resultaat hiervan is een bijzonder compact en hard materiaal dat niet alleen kleur- en slijtvast is maar ook weersbestendig. De hardheid van het materiaal vermijdt in veel grotere mate de aanhechting van groene aanslag dan eender welk ander bestratingsmateriaal.

Foto Bouwkampioen tegels zonder voeg, Wil je een terras zonder groene aanslag
Wil je een terras zonder groene aanslag, tegels zonder voeg - Bouwkampioen

2. Werk indien mogelijk met tegeldragers

Wil je een terras zonder groene aanslag, kies er dan bovendien voor, als je de mogelijkheid hebt, om te werken met tegeldragers. Dit zijn dragende en verstelbare kunststofvoeten waarmee je tegelterrassen aanlegt zonder dekvloer of tegellijm. Keramische tegels kan je vanaf 2cm dikte al plaatsen met tegeldragers. Een groot voordeel van het gebruik van tegeldragers, in relatie tot groene aanslag, is dat je geen gesloten voegen hebt tussen de tegels en het water vlot door de smalle spleetjes kan doorsijpelen. En dus niet voor langere tijd op je terras blijft liggen. Wil je een terras zonder groene aanslag dan is het immers belangrijk dat je terras snel kan drogen.

Tegeldragers hebben overigens nog heel wat andere voordelen. Kabels en leidingen kunnen vlot onder je terras worden aangelegd en makkelijk toegankelijk blijven voor onderhoud. Ook is het bijzonder eenvoudig je terras te nivelleren omdat sommige tegeldragers over een geïntegreerde hellingscorrector beschikken die het vloerafschot corrigeren. Je bekomt hiermee dus een mooi vlak oppervlak zonder de waterafvoer te belemmeren.

Foto Bouwkampioen tegeldrager, Wil je een terras zonder groene aanslag
Wil je een terras zonder groene aanslag, tegeldrager terras - Bouwkampioen

3. Zorg voor voldoende afschot

Je terras voldoende laten afhellen is een andere nuttige tip. Wil je een terras zonder groene aanslag en maak je geen gebruik van tegeldragers dan is dit afschot des te belangrijker. Normaal wordt er gerekend met 1 à 1,5 % helling, rekening houdend met de vlakheidstoleranties van de tegels. Op de rand van je terras kan je het afgevoerde water dan opvangen met een afvoergoot en recupereren voor huishoudelijk hergebruik. Ga je voor minder helling dan wordt het risico op langdurige wateraanwezigheid op je terras te groot, wat groene aanslag bevordert. Ga je voor meer helling dan bekom je echter een minder visueel aantrekkelijke plaatsing.

Indien je een nieuwbouwhuis wil bouwen is het overigens aangewezen de grond op de plek van je terras voldoende lang te laten uitzakken alvorens je terras effectief te plaatsen. Je riskeert anders na verloop van tijd verzakkingen die het afschot van je terras teniet doen. Dit kan dan weer leiden tot waterstagnatie en bijgevolg vorming van groene aanslag.

4. Leg plantenborders aan

Zorgen voor voldoende variatie draagt ook bij. Wil je een terras zonder groene aanslag dan is het afwisselen van tegeloppervlaktes met plantenborders een bijkomende tip. Deze borders beplant je bij voorkeur met bodembedekkers die opstuivende aardedeeltjes tegenhouden. Zeker als je niet met tegeldragers werkt, zorgen deze plantenborders voor een betere waterinfiltratie in de bodem wat opnieuw het risico op waterstagnatie en groene aanslag op je terras vermijdt.

5. Wil je een terras zonder groene aanslag, gebruik dan tenslotte het gepaste onderhoudsmiddel

Dit betekent vooral dat het ontstaan van een voedingsbodem en de hechting van mos en algen moet kunnen vermeden worden. Dat kan je bereiken door niet alleen je terras regelmatig schoon te vegen maar ook door gebruik te maken van een onderhoudsmiddel dat een beschermingslaag over je tegels heen legt. Hierdoor creëer je, naast de dichtheid van je keramische tegels, een tweede en bijkomende buffer tegen groene aanslag.

Zoals je ziet, wil je een terras zonder groene aanslag dan is dit absoluut mogelijk. Deze 5 tips zullen je hierbij zeker en vast van dienst zijn. Wil je een overzicht van de goeie materialen en onderhoudsproducten voor een terras zonder groene aanslag, raadpleeg dan de webshop van Bouwkampioen.

Ook interessant