Tuinmeubels

Zo verwijder je groene aanslag van je teakhouten tuinmeubelen

Zo verwijder je groene aanslag van je teakhouten tuinmeubelen
Foto: CADIN KARGI
Teakhouten tuinmeubelen zijn niet alleen prachtig, ze zijn ook nog eens oersterk en gaan dus jarenlang mee. Toch kan het gebeuren dat het materiaal gaat verweren en dat er op den duur groene aanslag op het hout komt. Gelukkig kun je dit gemakkelijk verwijderen én voorkomen!

Groene aanslag op teakhout

Teakhout staat bekend om de prachtige goudbruine kleur en de oersterke kwaliteit. Helaas kan die warme goudbruine kleur op den duur een groene waas krijgen, veroorzaakt door mossen en algen. Zonde natuurlijk! Maar gelukkig kun je dit heel gemakkelijk verwijderen zodat de oorspronkelijke kleur weer tevoorschijn komt!

Groene aanslag verwijderen

  • Groene zeep
Een simpele manier om groene aanslag van teakhout te verwijderen is door het hout schoon te boenen met groene zeep en het vervolgens goed te schuren. Zo komt de oorspronkelijke houtkleur weer tevoorschijn. Maar let op, dit is slechts een tijdelijke oplossing aangezien de groene aanslag na enige tijd gewoon weer terugkomt. Tenzij je het hout daarna behandelt met een beschermend middel. Hiermee voorkom je dat de groene aanslag terugkomt én het heeft een water- en vuilafstotend werking, waardoor je meubel wordt beschermd tegen andere weersinvloeden.

  • Teakhout schoonmaakmiddel
In plaats van groene zeep kun je je teakhouten meubelen ook behandelen met schoonmaakmiddel speciaal voor teakhout. Belangrijk hierbij is dat je het meubel eerst goed nat maakt en het schoonmaakmiddel daarna met een spons of zacht doekje op het meubel inwrijft. Laat dit een paar minuutjes intrekken en borstel het vervolgens goed schoon met een schuursponsje in dezelfde richting als de houtgroeven. Spoel je tuinmeubel vervolgens goed af met water en hij is weer schoon!

Voelt je tuinmeubel door deze behandeling ruw aan? Dan kun je ‘m nog even licht opschuren met fijn schuurpapier.

Teakhout beschermen

Dan is het nu tijd om je teakhouten meubels te beschermen tegen toekomstige aanslag. Maar voor je dit doet is het belangrijk dat je tuinmeubel goed is opgedroogd na de vorige (schoonmaak)stap en dat je het beschermmiddel even goed schudt van tevoren. Daarna kun je het middel met behulp van een doek (die je er meestal bij krijgt) met een dunne laag aanbrengen. Laat dit enkele minuten intrekken en breng vervolgens een tweede laag aan. Wanneer de tweede laag volledig is ingetrokken, zijn je teakhouten tuinmeubelen voortaan beschermd tegen water, vuil, aanslag en andere invloeden van het weer!

Ook interessant