Vastgoed

Wiebes: halveer sociale woningbouw Amsterdam

Als het aan de Amsterdamse VVD-wethouder Eric Wiebes ligt, halveert het aantal sociale woningen in de stad. Daarmee kan de hoofdstad meer huisvesting bieden aan talenten van buiten en die zorgen weer voor meer welvaart voor alle inwoners.
De internationale strijd om deze 'keien', zoals Wiebes ze noemt, is groot. Steden als Londen, Parijs, New York en Singapore werken er volgens hem hard aan om mensen aan te trekken die meer banen kunnen creëren.

"Mensen die slim zijn, innovatief en ondernemend. Die nieuwe zonnecellen ontwikkelen, nieuwe winkelconcepten bedenken, apps maken of spijkerbroeken ontwerpen'', zo schetste hij donderdagavond in een lezing over zijn ideale Amsterdam in De Balie.

Deze talenten kunnen volgens Wiebes’ berekeningen zorgen voor zeker één procent extra economische groei in de stad over een periode van tien jaar. Hij verwacht bovendien 40.000 nieuwe banen, in alle lagen van de arbeidsmarkt.

Concurrentie
Volgens de wethouder kan Amsterdam de concurrentie met andere steden aan, maar moet er wel iets gebeuren aan de hoeveelheid sociale woningbouw die de stad nu kent (61 procent).

"Bijna twee derde van onze stad is verboden toegang voor mensen die groei en dynamiek naar onze stad willen brengen. Het percentage beschikbare huurwoningen is zes procent, vermoedelijk het laagste ter wereld.''

Lees verder op Architectenweb.nl