Duurzaam Bouwen

West-Vlaanderen heeft hoogste FSC index van alle provincies

In mei 2013 behaalden vier provinciale domeinen, Bergelen (Gullegem/Wevelgem), De Gavers (Harelbeke/Deerlijk), De Palingbeek (Ieper/Zillebeke) en Sterrebos (Roeselare) het FSC-certificaat. Het certificaat is een erkenning voor de wijze waarop bosbeheer in de provinciedomeinen gebeurt. Tegelijk wil de Provincie hiermee houtexploitanten en houtverwerkende bedrijven in de regio stimuleren om op hun beurt ook het FSC-certificaat te behalen.

Reeds acht gecertificeerde West-Vlaamse provinciedomeinen
In mei 2012 behaalden ook provinciedomeinen Lippensgoed-Bulskampveld (Beernem), de Gasthuisbossen (Ieper/Zonnebeke), de Kemmelberg (Heuvelland) en Tillegembos (Brugge) het label.

Op die manier komt de totale oppervlakte van de acht gecertificeerde West-Vlaamse provinciedomeinen op 1.162 ha. Meer dan de helft (53,5 %) van de FSC gecertificeerde bosoppervlakte in West-Vlaanderen is nu in beheer van het provinciebestuur. In totaal is er in West-Vlaanderen 2.173 hectare FSC gecertificeerd bos.

Het is het de ambitie van de Provincie om het FSC-certificaat te bekomen voor alle provinciale domeinen. Om dit te realiseren wordt in fases gewerkt. De komende jaren wordt gemikt op een certificaat voor De Baliekouter (Dentergem), D’Aertrycke (Torhout), Het Fort van Beieren (Brugge), Wallemote-Wolvenhof (Izegem) en Het Zeebos (Blankenberge).

‘Forest Stewardship Council’
FSC staat voor ‘Forest Stewardship Council’. Bossen die dit certificaat dragen worden op een verantwoorde manier beheerd; volgens strikte sociale, ecologische en economische criteria. Een FSC-certificaat op een hout- of papierproduct garandeert dat het product afkomstig is uit verantwoord beheerde bossen. Wereldwijd is ongeveer 180 miljoen hectare bos FSC gecertificeerd, verspreid over alle continenten.

De Provincie sloot voor het behalen van het FSC-certificaat aan bij het groepscertificaat van het Agentschap voor Natuur en Bos. Op deze manier wordt de administratieve overlast van de certificering tot een minimum beperkt, zonder evenwel in te boeten op de vereisten waaraan bosbeheer dient te beantwoorden.

West Vlaanderen heeft hoogste FSC-index van alle provincies
Door de certificering van vier bijkomende provinciedomeinen stijgt de FSC-index in de regio West-Vlaanderen van 16 naar ruim 20 %. De FSC-index geeft weer welk aandeel van het bos per provincie gecertificeerd is. Met 20 % heeft West-Vlaanderen de hoogste score. Tot voor kort viel die eer Vlaams Brabant te beurt. Ze beschikken over een score van 17 %. In absolute cijfers scoort West-Vlaanderen met een totale oppervlakte van 2.173 hectare FSC gecertificeerd bos heel wat zwakker. Hiermee kan ze enkel Oost-Vlaanderen (1.222 hectare) achter zich laten. Er is nog een hele weg te gaan om voor wat betreft de totale oppervlakte FSC gecertificeerd bos per provincie koploper Limburg (7.203 hectare) bij te benen.

Ook interessant