Duurzaam Bouwen

Marktaandeel gecertificeerd hout op Nederlandse markt bijna verdubbeld

Het marktaandeel aantoonbaar duurzaam geproduceerd gezaagd hout en plaat-materiaal op de Nederlandse markt is in de periode 2008 – 2011 toegenomen van 33,5% naar 65,7 %. Het marktaandeel aantoonbaar duurzaam geproduceerd papier en karton is toegenomen tot 32,8% in 2011.

Doel: 50% duurzaam hout tegen eind 2011
Het Nederlandse kabinet had zich als doel gesteld dat in 2011 50% van het hout op de Nederlandse markt aantoonbaar afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen. Dit om duurzaam bosbeheer wereldwijd te stimuleren, het aandeel duurzaam geproduceerd hout op de Nederlandse markt aanzienlijk te verhogen en illegaal hout van de markt te weren. Om de vooruitgang te kunnen monitoren, wordt er regelmatig onderzoek uitgevoerd naar het marktaandeel gecertificeerd hout. Deze onderzoeken, uitgevoerd door Stichting Probos, toonden aan dat het marktaandeel van duurzaam hout in Nederland in 2005 13,3% was en in 2008 33,5%. Uit het onlangs afgeronde onderzoek voor 2011 blijkt dat 65,7% van het hout op de Nederlandse markt aantoonbaar 'duurzaam' 'geproduceerd was. Hiermee is de kabinetsdoelstelling van 50% gehaald.

Marktaandeel FSC hout stijgt tot bijna een kwart - voor tropisch hout zelfs tot bijna 40%



Het marktaandeel FSC gecertificeerd hout (aandeel FSC gecertificeerd ten opzichte van het totale houtverbruik) komt neer op 23.7%. Het aandeel tropisch hout met een FSC-certificaat op de Nederlandse markt is tussen 2008 (15,5%) en 2011 (39%) meer dan verdubbeld. FSC Nederland beschouwt de sterke groei van het aandeel FSC-hout uit de tropen als een aansporing om ook voor het overige tropisch hout op FSC in te zetten. Op dit moment is ruim 20 miljoen hectare bos in de tropen FSC-gecertificeerd, wat 6% van het areaal tropisch productiebos is. Diverse initiatieven zetten zich in om dit aandeel te doen toenemen.
“Dat het aandeel FSC-hout uit de tropen de afgelopen jaren ruim verdubbeld is, is goed nieuws!”, vertelt Liesbeth Gort (Directeur FSC Nederland). “Maar dat is geen reden om achterover te leunen. Nog steeds verdwijnt er op grote schaal tropisch bos of wordt slecht omgegaan met de dieren en mensen die van deze bossen afhankelijk zijn. Voor ons een reden om iedereen die met tropisch hout werkt nog eens extra te doordringen om FSC-hout te gebruiken en geen genoegen te nemen met uitsluitend legaal hout. .”

FSC marktaandeel in papier en karton
De totale hoeveelheid papier en karton dat in 2011 met een certificaat voor verantworod bosbeheer op de Nederlandse markt is gebracht en tijdens de marktmeting in beeld is gebracht, bedraagt 1.011.435 ton (op een totaal verbruik van papier en karton in 2011 van 3.085.800 ton). Dat komt overeen met een marktaandeel van 32,8%, wat voor meer dan 70% FSC gecertificeerd papier/karton is. Probos vermoedt dat het marktaandeel in werkelijkheid hoger ligt, omdat een aantal bedrijven alleen het volume heeft opgegeven dat ook weer met certificaat is verkocht.