Duurzaam Bouwen

Aandeel tropisch FSC-hout in drie jaar tijd meer dan verdubbeld

Het aandeel tropisch hout met een FSC-certificaat op de Nederlandse markt is tussen 2008 (15,5%) en 2011 (39%) meer dan verdubbeld. Dit blijkt uit onlangs gepubliceerde cijfers van Stichting Probos. Uit het onderzoek blijkt tevens dat in 2011 65,7% van al het hout op de Nederlandse markt duurzaam was. Voor papier en karton ligt dit percentage op 32,8%. FSC Nederland beschouwt de sterke groei van het aandeel FSC-hout uit de tropen als een aansporing om ook voor het overige tropisch hout op FSC in te zetten.

"Dat het aandeel FSC-hout uit de tropen de afgelopen jaren ruim verdubbeld is, is goed nieuws!", vertelt Liesbeth Gort, directeur van FSC Nederland. "Maar dat is geen reden om achterover te leunen. Nog steeds verdwijnt er op grote schaal tropisch bos of wordt slecht omgegaan met de dieren en mensen die van deze bossen afhankelijk zijn. Voor ons een reden om iedereen die met tropisch hout werkt nog eens extra te doordringen om FSC-hout te gebruiken en geen genoegen te nemen met uitsluitend legaal hout. ."

Door certificering van verantwoord bosbeheer wordt economische waarde aan het bos gegeven, wat een zeer geschikt middel is om bos te behouden. Op dit moment is ruim 20 miljoen hectare bos in de tropen FSC-gecertificeerd, wat 6% van het areaal tropisch productiebos is. Diverse initiatieven zetten zich in om dit aandeel te doen toenemen.

Ook interessant