Duurzaam Bouwen

West-Vlaanderen haalt FSC boscertificaat voor 673 ha

Eind november 2012 behaalden vier provinciale domeinen, Lippensgoed-Bulskampveld (Beernem), de Gasthuisbossen (Ieper/Zonnebeke), de Kemmelberg (Heuvelland) en Tillegembos (Brugge) het FSC-certificaat.
Het certificaat is een erkenning voor de wijze waarop bosbeheer in de provinciedomeinen gebeurt. Tegelijk wil de Provincie hiermee houtexploitanten en houtverwerkende bedrijven in de regio stimuleren om op hun beurt ook het FSC-certificaat te behalen.

De totale oppervlakte van de vier gecertificeerde West-Vlaamse provinciedomeinen bedraagt 673 ha. Door de certificering van de provinciale domeinen neemt de oppervlakte aan FSC gecertificeerd bos in West-Vlaanderen toe met meer dan 65 procent.

FSC staat voor ‘Forest Stewardship Council’ (FSC). Bossen die dit certificaat dragen worden op een verantwoorde manier beheerd; volgens strikte sociale, ecologische en economische criteria. Een FSC-certificaat op een hout- of papierproduct garandeert dat het product afkomstig is uit verantwoord beheerde bossen. Wereldwijd is ongeveer 168 miljoen hectare bos FSC gecertificeerd, verspreid over alle continenten.

De Provincie sloot voor het behalen van het FSC-certificaat aan bij het groepscertificaat van het Agentschap voor Natuur en Bos. Op deze manier wordt de administratieve overlast van de certificering tot een minimum beperkt, zonder evenwel in te boeten op de vereisten waaraan bosbeheer dient te beantwoorden.

Het is het de ambitie van de Provincie om het FSC-certificaat te bekomen voor alle provinciale domeinen. Om dit te realiseren wordt in fases gewerkt. In het voorjaar van 2013 wordt gemikt op een certificaat voor de Baliekouter (Dentergem), Bergelen (Wevelgem), de Gavers (Harelbeke/Deerlijk), de Palingbeek (Ieper) en het Sterrebos (Roeselare).