Architectuur

Werken onder architectuur is succes voor Ymere

Hoewel het werken onder architectuur om de informatievoorziening op orde te krijgen voor woningcorporaties nieuw is, heeft woningbouwvereniging Ymere met succes de eerste stappen gezet. De kennis die Ymere opdeed was aanleiding om samen met 10 andere corporaties CORA op te zetten.

CORA betekent Corporatie Referentie Architectuur en is een initiatief om kennis en ervaring op het gebied van bedrijfs- en IT-architectuur te bundelen. Werken onder architectuur helpt de corporaties om overzicht en samenhang te bewaren. En dat is nodig doordat de wereld van de corporaties steeds complexer wordt: fusies binnen de sector; toegenomen eisen; verantwoording van de eigen rol in de keten; klantgerichtheid als imperatief; Het Nieuwe Werken en de noodzaak om mee te bewegen met de conjunctuur. Additioneel probleem is dat het bestaande applicatielandschap vaak gebaseerd is op `eilandautomatisering` en niet voldoet aan de eisen die vanuit besturing en bedrijfsvoering gesteld worden.

Uit de ervaring van Ymere blijkt dat werken onder architectuur vanuit een veranderingsprogramma effectief kan zijn; CORA voor corporaties een katalysator is om de eigen architectuur vorm te geven en dat de vertaling van CORA naar bedrijfseigen architectuur een vroegtijdige plateauplanning vergt.

Gebaseerd op: Informatie