Nieuwbouw

Werfvervoer langs het water spaart 1500 vrachtwagenritten uit

4 Fonteinen zet bij de werkzaamheden aan ’t Sas, het eerste appartementsgebouw in het nieuwe stadsdeel in Vilvoorde, voluit in op duurzaam werfverkeer. Een tiental vrachtschepen vervoeren momenteel de vrijgekomen grond uit de bouwput langs het water. Dit betekent een besparing van 1500 vrachtwagens via de weg. De werven van 4 Fonteinen zijn sinds de eerste spadesteek in maart goed gevorderd. De eindfase van de bouwput van het appartementsgebouw ’t Sas is in zicht. Voor de afvoer van de tonnen vrijgekomen grond zet de ontwikkelaar Vilvoorde Development (Matexi en PSR Brownfield Developers) volop in op duurzaam werfverkeer langs het water.

Duurzaam wonen is duurzaam bouwen

Het watertransport draagt bij tot het duurzame verhaal van 4 Fonteinen. Projectdirecteur Vilvoorde Development Kris Vriesacker legt uit: “4 Fonteinen staat voor duurzaam wonen tussen water en groen. Dat verhaal stopt niet bij het aanleggen van buurtparken en groendaken, we trekken de lijn door naar het hele bouwtraject. Want duurzaam wonen is duurzaam bouwen. Het wegvoeren van de vrijgekomen grond bij de werken aan de bouwput is de eerste stap.”

Een groot deel van het werfverkeer laten verlopen via het water is geen evidente keuze. Kris Vriesacker: “Het werfvervoer langs het water is geen evidentie. Er zijn heel wat inspanningen en een andere manier van werken voor nodig. De aannemer van ’t Sas (MBG) en diens grondwerker (De Cubber) zijn zeer enthousiast mee op de kar gesprongen om van bij de start van de werken in te zetten op duurzaam werftransport langs het water.”
Parallel aan het transport van grond over het water werd ook gezocht naar mogelijkheden om de gronden zo veel mogelijk binnen de eigen site te recupereren. Zo werden gronden die gesaneerd en dus uitgegraven werden, aangevuld met gronden van ’t Sas. Ook dit zorgde voor een besparing van afgevoerde grond.

30 duizend ton in minder dan 2 weken

De werkzaamheden aan de bouwput van ’t Sas brachten zo’n 30 duizend ton aarde naar boven. Kris Vriesacker: “Indien we 30.000 ton aarde zouden transporteren langs de gewone weg hebben we 1500 vrachtwagenritten nodig. Die hoeveelheid wordt nu in minder dan 2 weken tijd verscheept via een 10-tal vrachten via het water. Aangezien we vervoeren van Vilvoorde naar Zolder betekent dit in totaal een besparing van 237.900 afgelegde wegkilometers. Daarmee draagt 4 Fonteinen een belangrijk steentje bij aan de ontlasting van het wegverkeer in de nabije woonbuurt ’t Broek, het lokale wegennet in Vilvoorde en op de nu al drukke gewest- en snelwegen. Dat de terrasbezoekers van de trendy pop-up ‘De Kruitfabriek’ er met de schepen een leuke bezienswaardigheid hebben bijgekregen is mooi meegenomen.”

4 Fonteinen toont hiermee aan dat de complexe mobiliteitsproblematiek in de Vlaamse Noordrand ook op alternatieve manieren kan aangepakt worden. De inzet van de transportschepen is een eerste stap. Kris Vriesacker: “De besparing van 1500 vrachtwagenritten is niet het einde van het duurzame transportverhaal. Hoewel aanvoer van bouwmaterialen logistiek complexer is dan afvoer, is het zeker interessant om deze piste te onderzoeken. De nabijheid van het kanaal is niet alleen een troef voor de mensen die hier komen wonen, maar dus ook voor de werffase ”

4 Fonteinen

4 Fonteinen is een stadsvernieuwingsproject van de private ontwikkelaars Matexi Group en PSR Brownfield Developers (Jan De Nul Group) in partnerschap met Stad Vilvoorde en Waterwegen en Zeekanaal. De site van 13 ha groot, waarvan ‘ T Sas een eerste woonproject vormt, wordt vandaag ontwikkeld naar een nieuw stadsdeel in een groen kader aan het water.

Ook interessant