De Kruitfabriek blaast leven in stadsdeel 4 fonteinen

  BE   24 november 2014 Bron: Matexi
Op vrijdag 21 november openden Vilvoorde Development (Matexi en PSR Brownfield Developers) en stad Vilvoorde officieel De Kruitfabriek, dť nieuwe creatieve ontmoetingsplek aan het Zeekanaal Brussel-Schelde in Vilvoorde. De Kruitfabriek kadert in het project Ďtijdelijk anders bestemmení waarmee de partners van het stadsvernieuwingsproject 4 Fonteinen de onbenutte wachtruimte en leegstaande gebouwen binnen het projectgebied een tijdelijke positieve invulling geven.

4 Fonteinen op kruissnelheid

Vilvoorde Development werkt sinds 2008 samen met stad Vilvoorde en Waterwegen en Zeekanaal N.V. aan de herontwikkeling van 4 Fonteinen, een oud industrieel gebied langs het Zeekanaal Brussel-Schelde, tot een nieuw stadsdeel aan het water. 4 Fonteinen is onderdeel van het grotere reconversieproject Watersite en voorziet in de realisatie van circa 950 wooneenheden, ruimte voor kantoren en buurtondersteunende functies. In het project staat ook een nieuwe school gepland.

De afgelopen jaren werden heel wat gebouwen afgebroken en voorbereidende werken uitgevoerd in aanloop naar de start van de bouwwerken die in fases zal verlopen. Steeds grotere delen komen dus braak te liggen of gebouwen staan leeg in afwachting van de nieuwe ontwikkeling. Om leegstand en verloedering te vermijden worden deze daarom tijdelijk anders ingevuld.

De Kruitfabriek, een inspirerende ontmoetingsplek

De leegstaande Kruitfabriek aan het kanaal wordt dan ook omgedoopt tot een bruisende ontmoetingsplek waar zowel bestaande en nieuwe bewoners, bezoekers als creatievelingen hun plek zullen vinden. Op vrijdag 21 november stelden Vilvoorde Development en stad Vilvoorde hun ambitieuze plannen voor het tijdelijke project dat leegstand omtovert tot een trekplijster op lokaal en regionaal niveau, voor.

Intrigerend aanbod

Voor de invulling van De Kruitfabriek stelt de private ontwikkelaar Vilvoorde Development als beheerder en curator het team van Mad Lion aan. De beheerder zal in samenspraak met de ontwikkelaar en stad Vilvoorde een intrigerend aanbod uitwerken met cultuur, creativiteit en verbinding als rode draad. Tentoonstellingen, intieme concerten, lezingen en work shops wisselen elkaar de komende jaren af. Buurtbewoners en bezoekers zullen elkaar ontmoeten in de trendy pop-up bar en shop.

Ruimte voor creativiteit

Naast een brede programmatie vinden tal van organisaties hun plek binnen De Kruitfabriek, zoals de circusschool en Noise Gate. De leegstaande ateliers, pop-upzone en tentoonstellingsruimtes kunnen gehuurd worden door kunstenaars, muzikanten, organisaties en bedrijven. Met medewerking van ruimtelijk bureau Surplus werd het gebouw instapklaar gemaakt.

Tijdelijk anders bestemmen

Met het project Ďtijdelijk anders bestemmení willen de private en publieke partners de wachtende ruimte invullen met inspirerende projecten en zo meebouwen aan het nieuwe stadsdeel van morgen. De initiatieven blazen nieuw leven in de buurt en dit zowel op sociaal, maatschappelijk als op ruimtelijk vlak. Leegstand en verloedering wordt hiermee vermeden. Het creatief inzetten van leegstaande panden en gronden wordt zo een motor voor stadsontwikkeling, geeft de identiteit van het nieuwe stadsdeel 4 Fonteinen mee vorm en geeft mensen zin om er te komen vertoeven en wonen.

De Kruitfabriek blaast leven in stadsdeel 4 fonteinen

4-daags lanceerweekend.

De lancering van De Kruitfabriek wordt feestelijk ingezet met een 4-daags weekend. De festiviteitten startten op donderdag met een knallende after work party en gingen verder op vrijdag met een Ladies Night. Tijdens het weekend is er op zaterdag de ĎGrand Openingí voor het grote publiek en op zondag sluiten internationale deejays het startweekend af.

Meer informatie vindt u op www.dekruitfabriek.com

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo