Vloerbekleding

Welke vloer past het beste bij jouw woning? De voor- en nadelen van elk vloertype

Welke vloer past het beste bij jouw woning? De voor- en nadelen van elk vloertype
Het kiezen van de juiste vloer kan best een uitdaging zijn. Er zijn een aantal zaken waar je rekening mee moet houden wanneer je een nieuwe vloer gaat kiezen. Voor welke uitstraling wil jij gaan? Wat voor soort vloer past het beste in de ruimte? En hoe is de rest van de woning ingericht? Voor kleinere ruimtes is het bijvoorbeeld het beste om te kiezen voor lichte vloeren. Zo creëer je de illusie van meer ruimte. Heb jij drukke wanden met een mooie print of felle kleuren? Dan kun je het beste kiezen voor een rustige vloer. Zo creëer je de juiste balans. Er zijn ontzettend veel verschillende vloeren waar je uit kunt kiezen. De PVC vloer en laminaat zijn al jaren favoriet. Maar welke vloeren zijn er nog meer allemaal? Wij doken in de wereld van de vloeren en zetten alle vloertypes met de voor- en nadelen voor jou op een rij.

Tegelvloeren

Wanneer je kiest voor een tegelvloer heb je enorm veel keuze. Er zijn ontzettend veel verschillende soorten tegels te vinden. Denk aan natuursteen, keramische tegels, cementtegels, terracotta en nog veel meer. Er is dus genoeg te kiezen in alle mogelijke soorten, patronen en prijsklasse. Een tegelvloer is geschikt voor vloerverwarming en slijt niet snel. Een nadeel van tegelvloeren is dat ze vrij duur zijn in aanschaf. en dat voornamelijk natuursteen erg gevoelig is voor onder andere water en vet.

PVC vloeren

Een PVC vloer is een houtvrije vloer die gemaakt wordt van kunststof. Door de vele verschillende designs heeft de PVC vloer de uitstraling van bijvoorbeeld, hout, beton, tegels of ander materiaal. Een PVC vloer is relatief goedkoop en kan je vrij eenvoudig zelf leggen. Het is onderhoudsvriendelijk en goed schoon te houden. Daarnaast is het ook een duurzame vloer doordat PVC uiterst geschikt is voor vloerverwarming. De beste aanbieder voor een houtlook PVC vloer is het merk Floer. Nadelen heeft de PVC vloer eigenlijk niet.

Tapijt

Een tapijtvloer is misschien niet meer helemaal van deze tijd, maar wordt voor de bovenverdieping nog wel eens gekozen. Dit komt voornamelijk omdat tapijt een dempende werking heeft. Zo heb je beneden minder last van de geluiden van boven. Daarnaast is het kindvriendelijk doordat speelgoed of andere items die vallen geen schade aanbrengen aan het tapijt. Daarentegen is tapijt wel erg gevoelig voor vlekken en is het moeilijker schoon te houden. Om deze reden is tapijt ook niet geschikt in elke ruimte. In de badkamer of keuken is tapijt niet aan te raden.

Houten vloeren

Houten vloeren zijn nog altijd ontzettend populair door de luxe en tijdloze uitstraling. Hout zorgt voor sfeer in een woning, is natuurlijk en daardoor ook uniek. Elke vloer is anders. Vooral de houten vloer met visgraatmotief is erg populair tegenwoordig. De nadelen van een houten vloer zijn dat deze vloeren vaak duur zijn in aanschaf, kwetsbaar en moeilijk te onderhouden.

Laminaatvloeren

Laminaat is nog altijd een van de meest gekozen vloeren vandaag de dag. Dit komt omdat het in tegenstelling tot hout vochtbestendiger en kleurvaster is. Ook heb je bij laminaat de keuze uit veel verschillende stijlen zoals het immens populaire visgraatmotief. Laminaatvloeren zijn gemakkelijk zelf te plaatsen, wat enorm kostenbesparend kan zijn. De nadelen van een laminaatvloer zijn dat beschadigingen lastig te herstellen zijn en de vloer minder geluiddempend is.

Vinyl vloeren

Vinyl vloeren hebben zich de laatste jaren steeds meer ontwikkeld waardoor de kwaliteit een stuk beter is geworden. Het plaatsen van een vinyl vloer kent dan ook vele voordelen. Een vinyl vloer is betaalbaar, eenvoudig te installeren, bestand tegen vocht, geluiddempend en geschikt voor vrijwel elke ruimte. De nadelen van een vinyl vloer is dat de vloer moeilijk te verwijderen is en dat het niet de beste kwaliteit vloer is. Vinyl heeft een vrij korte levensduur doordat het zeer gevoelig is voor slijtage en beschadigingen.

Gietvloeren (Epoxy)

Een gietvloer is naadloos, slijtvast, makkelijk te reinigen en vloeistofdicht. Je kunt gietvloeren in vrijwel elke kleur vinden. Daarnaast heb je ook nog de mogelijkheid om de gietvloer af te werken met een laag hoogglans. Een nadeel van een gietvloer is dat deze niet geschikt is voor vloerverwarming en dat de vloer gevoelig is voor zonlicht.

Beton

Een betonvloer is net als een gietvloer vrijwel helemaal naadloos. Ook bij beton heb je de keuze uit een grote variatie aan kleuren. Daarnaast heeft het een tijdloos karakter, is het eenvoudig in onderhoud en is het goedkoper in aanschaf bij grote oppervlaktes. In tegenstelling tot een gietvloer kan de combinatie van beton en vloerverwarming wel werken. Je dient er dan wel rekening mee te houden dat beton bij wisselende temperaturen kan uitzetten. De nadelen van een betonvloer zijn dat deze vloer gevoelig is voor vetvlekken en er kans op scheurvorming is.

Welk vloertype past het beste bij jouw woning?

Ook interessant