Beveiliging

Welke verschillende deursloten bestaan er?

Welke verschillende deursloten bestaan er?
Er zijn veel verschillende soorten sloten waar je uit kunt kiezen. Het is afhankelijk welk type deur je hebt. Niet alle sloten zijn namelijk geschikt voor alle deuren. Een slot bestaat uit een slotkast en een sluitplaat. De slotkast is het deel van het slot waar je de sleutel insteekt en kunt omdraaien. Er komt daarna een dag- of nachtschoot in beweging en daardoor valt een metalen uitsparing in het kozijn, dit is de sluitplaat. Om een huis goed te beveiligen is het nodig om de juiste sloten te kiezen. Ben je benieuwd welke verschillende deursloten er zijn en welke keuze je moet maken? We vertellen het hier.

Ga voor cilindersloten

Het meest gebruikte slot is het cilinderslot. Het wordt gebruikt om woningen in Nederland goed te beveiligen. Er zijn verschillende types van het cilinderslot ontwikkeld. Het insteekslot is de meest gangbare vorm. Het is eenvoudig en veilig om te vervangen. Insteeksloten worden vaak geïnstalleerd in combinatie met een profielcilinder en een veiligheidsbeslag. Heb je een kunststof of metalen deur? Kies dan voor een smal insteekslot. Deze sluit dan namelijk het beste aan. In oudere panden zijn er vaak oplegsloten. Het bevindt zich aan de binnenzijde van het kozijn en de deur. Doordat deze niet bevestigd is aan de deur zelf is die minder veilig en wordt deze minder toegepast. Een meerpuntssluiting is daarentegen wel veilig. De sluitpunten zijn namelijk over de lengte van de gehele deur verdeeld. Het is verstandig om deze te laten plaatsen door een slotenmaker omdat deze complexer is.

Metalen pinnen in plaats van een cilinder

Een penslot werkt met metalen pinnen. De sleutel van een penslot is daarom niet plat maar juist kruisvormig. Het gedeelte van de sleutel dat in het slot verdwijnt, wordt ook wel de baard genoemd. Het heeft namelijk vier kanten tanden en daarom kun je dat slot hieraan herkennen. Pensloten zijn bijzetsloten, het zijn dus extra sloten voor de voordeur. Het is een vorm van inbraakbeveiliging. Met een grote lange sleutel kan het penslot geopend worden. Pensloten worden vaak gebruikt voor houten en stompe deuren.

Kijk altijd naar het keurmerk

SKG staat voor Stichting Kwaliteit Gevelbouw. Het is een onafhankelijke organisatie die test op inbraakveiligheid. De sterkte en duurzaamheid van sloten worden aangegeven met een SKG-keurmerk en wordt aangeduid met sterren. Een ster betekent dat het een standaard inbraakwerend slot is, twee sterren betekent dat het zwaar inbraakwerende sloten zijn en drie sterren houdt in dat het slot, de scharnieren en de cilinder voldoende weerstand moeten bieden.

Een goed slot zorgt ervoor dat je jezelf veilig voelt in huis. Bedenk daarom goed welk slot het beste past bij welke deur om inbraak tegen te gaan.

Ook interessant