Ventilatie

Welke type airco kiezen?

Welke type airco kiezen?
Wanneer het warmer wordt in huis, is een airconditioningsysteem geen overbodige luxe. Een comfortabel binnenklimaat is belangrijk, zeker als u veel tijd in huis doorbrengt. Het uitkiezen van het juiste toestel is van groot belang. In dit artikel komt u meer te weten over de verschillende soorten airconditioningsystemen.

Waar moet ik rekening mee houden bij het uitkiezen van een toestel?

De grootte van het apparaat

Dit is een van de belangrijkste factoren waar u rekening mee moet houden bij het uitkiezen van een airco. Een te kleine unit zal een kamer niet voldoende kunnen koelen, en een te grote airconditioner koelt de ruimte te snel. Zo blijft er onvoldoende tijd over om het vocht af te voeren, wat resulteert in een onaangenaam binnenklimaat.

Energielabel

Een airconditioner verbruikt doorgaans veel energie. Om de gebruikskosten zo laag mogelijk te houden, is het aan te raden om voor de aankoop het energielabel van de airco te raadplegen. Bepaalde modellen zijn goedkoper in aanschaf dan andere, maar dit is vaak te wijten aan een slechte energie-efficiëntie.

Het energielabel bevat informatie over het energieverbruik, de energie-efficiëntie en de hoeveelheid geluid die het toestel produceert. Toestellen met een A+++ rating worden als zeer energie-efficiënt beschouwd en toestellen met een D-rating als zeer inefficiënt.

Hou er ook rekening mee dat het energielabel van een monoblock unit niet vergeleken kan worden met het energielabel van een split systeem. Hou dus ook rekening met het geschatte energieverbruik per jaar.

Service na verkoop

Een airconditioningsysteem is niet goedkoop. Het is aan te raden een unit te kopen bij een partij die u kunt vertrouwen en die bekend staat om zijn goede service, zowel tijdens de installatie als na de verkoop.

Functionaliteiten

Het prijsverschil in toestellen zit niet alleen in het energieverbruik, maar vaak ook in de extra functies. Zo zijn bepaalde modellen voorzien van een warmtepomp waarmee je een ruimte ook kunt verwarmen, zijn ze uitgerust met slimme sensoren die het koelritme automatisch aanpassen, of zijn er opties om het toestel via een smartphone te bedienen. Houd er rekening mee dat deze extra opties het toestel aanzienlijk duurder kunnen maken.

Welke type airco kiezen?

De verschillende types airconditioningsystemen:

Vaste of mobiele airconditioner?


Mobiele airconditioners

Zoals de naam al doet vermoeden, hebben mobiele airconditioners het voordeel dat ze verplaatsbaar zijn. Dit betekent dat u de unit naar andere ruimtes kunt verplaatsen. Overdag een kantoor koelen en 's avonds de woonkamer? Dat is geen probleem met dit type toestel. Bovendien is de initiële installatie- en aankoopprijs lager dan die van een vaste airconditioner en worden de units gebruiksklaar geleverd, in tegenstelling tot vaste airconditioners die een professionele installatie vereisen.

Het nadeel van deze units is dat ze over het algemeen een lagere koel- en verwarmingscapaciteit hebben dan vaste airco’s, en dat er sneller problemen optreden met de afvoer.

Vaste airconditioners

De vaste airco wordt bevestigd aan een muur in de woning en is niet verplaatsbaar. Dit wil zeggen dat als u meerdere ruimtes wil koelen, u meerdere (binnen)eenheden moet aanschaffen. Hierdoor is de initiële aankoopprijs van een toestel relatief hoog. Daarnaast moet het toestel door een professional geïnstalleerd worden, waardoor er nog extra kosten bij komen kijken.

De grote voordelen van een vast systeem is dat het gemonteerd en ontworpen kan worden afgestemd op uw interieur. Doorgaans produceren ze ook minder lawaai en verbruiken ze minder energie.

Airconditioner zonder of met buitenunit?


Airconditioners zonder buitenunit

Dit type staat bekend als de monoblock airconditioner en bestaat uit slechts één unit dat binnenshuis wordt geïnstalleerd. Dit type airco is interessant voor mensen die niet genoeg buitenruimte hebben om een buitenunit te installeren of voor mensen die geen logge buitenunit willen laten installeren. Een nadeel van dit type unit is dat alle onderdelen zich binnenshuis bevinden, waardoor de unit meer lawaai produceert dan een airconditioner met een buitenunit.

Welke type airco kiezen?

Airconditioners met buitenunit

Dit type airconditioner staat bekend als een split-systeem en bestaat uit een buitenunit en een of meerdere binnenunits die kunnen worden gebruikt om een gebouw of ruimte te koelen. Omdat het uit 2 afzonderlijke eenheden bestaat is het moeilijker te installeren, waardoor de installatiekosten kunnen oplopen.

Een split-systeem airconditioner van hoge kwaliteit heeft ook veel voordelen. Het is stil, compact, betaalbaar in gebruik en vergt zelden onderhoud. Het toestel kan u jarenlang comfortabele leefomstandigheden bieden, het hele jaar door.

Ook interessant