Welke planten in de woonkamer? 3 keuzes die je gelukkig maken

21 november 2022 Bron: Bouw & Wonen
Welke planten in de woonkamer? 3 keuzes die je gelukkig maken
Als je je afvraagt welke planten in de woonkamer zich het best voelen dan adviseren we je graag de Ficus Lyrata, de Calathea Orbifolia en de Monstera Deliciosa.
We stellen ze jou even voor en geven de belangrijkste tips voor een optimale verzorging.

Welke planten in de woonkamer kiezen?

Wanneer je op zoek bent naar kamerplanten voor de woonkamer zijn er enkele overwegingen die je best meeneemt in je keuze.

Kamerplanten heb je in alle maten. Een voordeel hiervan is dat kamerplanten een ideale aanvulling zijn in elke interieur stijl. Maar het maakt wel een verschil of je kamerplanten wil die op het vloeroppervlak staan, op een tafeltje of kast of hangende kamerplanten.

Een andere overweging is op welke plek je de plant wil hebben. Dicht bij een raam of verder in de woonkamer? Met veel direct zonlicht of eerder met indirect licht?

En tenslotte wil je grote planten die een prominente plaats innemen of kleinere kamerplanten die een subtiele toets toevoegen aan je woonkamer?

Welke planten in de woonkamer kiezen? Met de Ficus lirata, de Calathea Orbifolia en de Monstera deliciosa heb je 3 kamerplanten die alvast een behoorlijke maat kunnen aannemen en dus ofwel een plekje op de vloer best krijgen of op een kast of laag tafeltje. Neem zeker al even een kijkje hier.

De Ficus Lyrata

Foto Iplantyou.be Ficus Lyrata, Welke planten in de woonkamer
Welke planten in de woonkamer, Ficus Lyrata Iplantyou.be

De Ficus Lyrata is een erg populaire kamerplant afkomstig uit West-Afrika. De regio van Ghana en Benin. En van de redenen voor zijn populariteit is dat deze kamerplant makkelijk te verzorgen is.

Het is een kamerplant wiens wortels niet in water mogen staan. Hoewel de grond gedurende de zomer wel doorlopend vochtig mag zijn, geef je hem in de winter pas water wanneer de grond droog aanvoelt. En keer per week gieten is ideaal. Sproeien is in de zomer niet noodzakelijk, in de winter mag dit wel wanneer de lucht in huis droger is.

Welke planten in de woonkamer best gedijen hangt zoals gezegd o.m. af van hun standplaats. En met de Ficus Lyrata heb je kamerplanten die houden van heel veel licht. Tot 5 uren direct zonlicht per dag. Je mag een Ficus direct bij het raam plaatsen behalve wanneer je een zuidelijk gericht raam hebt. In dat geval hou je best 2 meter afstand tot het raam waardoor je verbranding voorkomt.

Een Ficus Lyrata houdt van een minimum temperatuur overdag van 15 graden, s nachts mag dit minimaal 7 graden zijn. En hij heeft graag een wat ruimere pot. Het snoeien van een Ficus doe je best in de lente, waarna hij wat minder water zal verbruiken omdat hij minder bladeren heeft. Een belangrijke tip tenslotte is om contact tussen de ogen en het sap dat vrijkomt bij het snoeien te vermijden.

Calathea Orbifolia

Foto Iplantyou.be Calathea Orbifolia, Welke planten in de woonkamer
Welke planten in de woonkamer, Calathea Orbifolia Iplantyou.be

Welke planten in de woonkamer kiezen? Als je n van de hipste kamerplanten wil dan ben je bij de Calathea Orbifolia aan het goede adres. Een imposante kamerplant met sierlijke bladeren met zebra patroon. Door hun grote bladeren zuiveren ze ook extra veel lucht.

De Calathea Orbifolia is een relatief moeilijker te verzorgen kamerplant. Het is een tropische plant en heeft dus een vochtige omgeving nodig. Dat doe je door deze kamerplanten regelmatig te benevelen. Dit mag op elk ogenblik van de dag en bij voorkeur minstens n keer per week. Plaats deze kamerplant dus ook niet te dicht bij radiatoren.

Water geven bij de Calathea Orbifolia is een delicaat punt. Deze kamerplanten houden immers niet van te weinig water. Wanneer de bladeren beginnen te hangen en gaan krullen heeft je kamerplant dorst en mag je de Calathea Orbifolia overvloedig water geven tot de hele pot licht vochtig is. Let wel dat de wortels niet in water blijven staan. We adviseren dan ook een goed drainerende potgrond, eventueel aangevuld met turfvezel, te gebruiken. Ook als je teveel water geeft gaan de bladeren hangen en uiteindelijk geel worden en afvallen. Je zal het een beetje moeten aanvoelen welke hoeveelheden water je kamerplant het best liggen. Dit wordt namelijk ook bepaald door de grote en de standplaats van de plant.

Naar standplaats in de woonkamer toe zijn deze kamerplanten opnieuw licht liefhebbers. Let hier wel op met direct licht, daar houden ze niet van. Zeker met ramen die zuidgericht zijn, kan je best uitkijken. Plaats deze kamerplant daar zeker niet te dichtbij. Het best is een halfschaduw plekje in de buurt van een raam. Ramen die oostelijk of noordelijk zijn gericht zullen de Calathea Orbifolia beter liggen dan zuidelijk gerichte ramen.

De Monstera Deliciosa

Foto Iplantyou.be Monstera Deliciosa, Welke planten in de woonkamer
Welke planten in de woonkamer, Monstera Deliciosa Iplantyou.be

Als laatste van onze woonkamer planten stellen we je graag de Monstera Deliciosa voor. Opnieuw een erg stijlvolle en tropische kamerplant met diep ingesneden bladeren die thuishoort in elke hippe woonkamer.

Deze kamerplanten zijn minder delicaat en makkelijker te verzorgen dan de Calathea Orbifolia. Het is ook een plant die een behoorlijke omvang kan aannemen met grote bladeren. In het wild ontwikkelt hij zelfs bladeren tot een meter lengte.

De Monstera Deliciosa heeft bij voorkeur een licht vochtige grond in de zomer. Gedurende de winter mag je wachten met gieten tot de grond droog aanvoelt. En opnieuw zijn dit kamerplanten wiens wortels je niet in water mag laten staan. Indien je verkleuring aan de bladeren merkt dan betekent dit dat je teveel water geeft. Sproeien van de bladeren is niet noodzakelijk maar wordt door de Monstera Deliciosa wel gewaardeerd. Het is immers een plant afkomstig uit de regenwouden.

Direct zonlicht kan je echter best vermijden. Maar te weinig licht kan anderzijds dan weer tot bladverkleuring leiden. We raden voor deze kamerplanten dan ook een halfschaduw plekje aan. Zeker geen standplaats vlakbij het raam.

De Monstera Deliciosa heeft, in tegenstelling tot de Calathea Orbifolia, liefst een wat ruimere pot. Tot een vijfde ruimer dan het wortelgestel. Hij kan erg snel groeien dus dit hou je best in de gaten. En omdat het een flinke groeier is mag je best ook wel snoeien. Bij snoeien knip je dan idealiter een hele stengel weg, eerder dan te veel bladeren weg te snoeien.

Welke planten in de woonkamer een plaatsje geven? Met de Ficus Lyrata, de Calathea Orbifolia en de Monstera Deliciosa heb je 3 sierlijke en imposante kamerplanten. Die bovendien uiterlijk perfect met elkaar combineren. Je kan ze ook een verschillende standplaats geven waardoor je woonkamer mooi gevuld wordt. Deze kamerplanten gaan samen met elke interieurstijl.

Wil je graag advies over kamerplanten voor jouw woonkamer, neem dan contact op met info@iplantyou.be, of kijk alvast op de webshop.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo