Wees voorzichtig met groepsaankopen voor technische installaties

  BE   17 december 2015 Bron: Confederatie Bouw
Groepsaankopen worden steeds populairder. Toch is voorzichtigheid geboden, zeker bij aankopen waarbij de kwaliteit van elk product niet kan worden gegarandeerd. De Confederatie Bouw en haar federaties Fedelec en ICS waarschuwen de consument voor groepsaankopen voor technische installaties zoals zonnepanelen, gasketels of warmtepompen. Kris Van Dingenen, adjunct-directeur van Fedelec: “Een technische installatie is nooit standaard en behoeft altijd een aangepaste aanpak.”

Betaal jij ook graag niet te veel? Dan is een groepsaankoop een aantrekkelijk voorstel. Door in groep aan te kopen, kan je sterk wegen op de prijs. Maar is de kwaliteit ook altijd gegarandeerd? Voor het aankopen van gestandaardiseerde producten zoals stookolie of elektriciteit stelt die vraag zich niet. Daar is de kwaliteit gegarandeerd hetzelfde en verloopt ook de levering op dezelfde manier.

Voor technische installaties is dat anders. Door de sterke focus op de laagste prijs bij groepsaankopen riskeert de klant om een installatie te ontvangen met basiscomponenten. Ook de plaatsing en service gebeurt vaak door pop-upinstallateurs die bovendien ook werken met buitenlandse onderaannemers. Bij een probleem staat de klant in de kou. Wat met de garantie? Wat met de dienst-na-verkoop?

Een echte vakman is duurder. Punt. Maar een vakkundige installateur zal zijn klant ook professioneel advies bieden, kwalitatieve producten en een correcte opvolging. Hij voldoet aan alle wettelijke verplichtingen inzake veiligheid, administratie, verzekeringen en sociale lasten. En hij is mee met de meest recente evoluties zoals smart grids, laadpalen voor elektrische wagens en domoticasystemen.

Een belangrijke nuance: niet alle groepsaankopen zijn per definitie te wantrouwen. Dat bewijzen de verschillende initiatieven voor collectieve energierenovatie die in Vlaanderen worden genomen en waar men volop inzet op kwaliteit en lokale uitvoerders. Deze collectieve aanpak kan een grote meerwaarde bieden voor klant en aannemer. Marc Dillen, algemeen directeur van de Vlaamse Confederatie Bouw: “In het kader van het renovatiepact kunnen wij zo’n aanpak alleen maar aanmoedigen.”

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo