Bouwmaterialen

Wat zijn de voordelen van aluminium?

Wat zijn de voordelen van aluminium?
Aluminium is een metaal wat je dagelijks terugvindt in veel verschillende objecten. Van kozijnen tot aan blikjes cola; je vindt aluminium overal in terug. Maar waarom gebruiken we aluminium toch voor zo veel toepassingen? Waarom gebruiken we geen staal of koper? In dit artikel gaan we de voordelen van aluminium bespreken in vergelijking met andere metalen.

Wat is aluminium?

Aluminium is een van de voorkomendste metalen op aarde. Dit metaal heeft bijzondere eigenschappen in vergelijking met andere metalen. Het is namelijk erg sterk voor het totale gewicht. Het is daarom niet voor niets wat aluminium zo veel gebruikt wordt in de luchtvaart.

Aluminium is sterk

Doordat aluminium erg sterk is wordt het ook vaak gebruikt in de constructies van bijvoorbeeld bruggen en gebouwen. Ook buigt aluminium minder snel door dan andere metalen zoals staal. Hierdoor is aluminium zeer stressbestendig. Afhankelijk van de constructie kan er gekozen worden om een aluminium rondstaf te gebruiken om de constructie te verstevigen.

Het is milieuvriendelijk

Aluminium wordt ook wel gezien als een groen metaal. Dit houdt in dat het een van de milieuvriendelijkste metalen op aarde is. De voornaamste reden hiervoor is dat het gemakkelijk te recyclen is. Aluminium kan vaak omgesmolten worden zonder enig verlies van het eindproduct. Een aluminium vierkantstaf kan verbogen worden tot ieder gewenst formaat. Doordat deze vierkantstaven en aluminium in het algemeen zo weinig weegt, kun je gemakkelijk grote hoeveelheden vervoeren in een kleine ruimte. Hierdoor zijn er minder ritten nodig en scheelt dit een hoop CO2-uitstoot.

Aluminium kan niet roesten

Een van de grote voordelen van aluminium is dat het niet kan roesten. Als aluminium in contact komt met de lucht ontstaat er een reactie waarin de buitenste laag aluminium verandert in een soort van beschermlaag. Het metaal beschermt zichzelf op deze manier tegen de elementen. Het grootste gedeelte van het aluminium blijft hierdoor onaangetast.

Aluminium is duurzaam

Aluminium heeft een lange levensduur in vergelijking met andere metalen. In de bouw gaat aluminium zelfs minimaal 60 jaar mee. Los van de lange levensduur van aluminium heeft het ook weinig onderhoud nodig.

Aluminium is een goede geleider voor elektriciteit, warmte en kou

Aluminium is een uitstekende geleider voor elektriciteit en warmte. Ook al is aluminium niet zo geleidend als koper. Wanneer je het afzet tegen het gewicht geleid aluminium net zo goed als koper voor het gewicht van het metaal wat gebruikt wordt. Ook geleidt aluminium zowel warmte als kou erg goed. Hierdoor is dit een veelgebruikte metaalsoort in zowel koeling systemen als verwarmingssystemen. Lang werd gedacht dat koper beter was dan aluminium in koelingsbuizen. Tegenwoordig wordt hier voornamelijk aluminium voor gebruikt. Dit heeft een paar redenen:

  1. Het is makkelijker te recyclen

  2. Aluminium is veel goedkoper dan

  3. Het gewicht van aluminium ligt lager als koper

Ook de hoogspanningskabels boven de weg zijn gemaakt van aluminium. Koper is een stuk zwaarder en duurder dan aluminium. Hierdoor zou het meerdere malen duurden zijn om hier koper voor te gebruiken. Ook zou de gehele constructie anders zijn wanneer er gebruikgemaakt wordt van koper.

Aluminium is niet meer weg te denken!

Aluminium is niet meer weg te denken in tig sectoren. Met alle deze voordelen is het vanzelfsprekend dat je aluminium terug te vinden is in veel apparaten, constructies en transportvoertuigen en zelf vaccins.

Los van alle voordelen van het gebruik van aluminium is er ook nog eens meer dan genoeg van dit metaal te vinden op aarde. Hierdoor is het vaak goedkoper in vergelijking met andere metalen. Reden genoeg dus om te kiezen voor aluminium!

Ook interessant