Veranda - Overkappingen

Hoe je een duurzame overkapping bouwt

Hoe je een duurzame overkapping bouwt
Terrasoverkappingen zijn tegenwoordig erg gewild. Van een hardhouten overkapping tot een aluminium overkapping, voor ieder is er wel wat wils. Maar hoe zit het eigenlijk met de duurzaamheid van een overkapping? En hoe bouw je een duurzame overkapping? Hieronder lees je er meer over!

Houtsoorten

Wanneer je een tuinhuis met overkapping of terrasoverkapping maakt heb je de keuze uit verschillende houtsoorten. Hoe duurzaam een bepaalde houtsoort is ligt aan de kwaliteit van het hout. Bij het maken van een duurzame houten overkapping is het dan ook van belang om een duurzame houtsoort te kiezen. De meest duurzame houtsoort is hardhout. Dit wil zeggen dat deze houtsoort het best bestand is tegen vocht. Hardhout gaat dan ook vaak meer dan 25 jaar lang mee. Mede hierdoor is hardhout is een relatief dure houtsoort. Wanneer je liever wat minder geld uitgeeft is lariks douglas hout een goed alternatief. Deze goedkopere houtsoort valt in een lagere duurzaamheidsklasse, maar is nog steeds erg duurzaam. Lariks douglas hout gaat namelijk zo’n 10 tot 15 jaar mee.

Goede isolatie

Naast de keuze voor duurzame materialen is het ook erg belangrijk om ervoor te zorgen dat jouw overkapping goed geïsoleerd is. Door een goede isolatie zal het ‘s winters een stuk warmer zijn in jouw overkapping en zal er in de zomer juist minder warmte binnenkomen. Zo kan je dus het hele jaar door genieten van jouw overkapping. Daarnaast bespaar je zo ook nog eens energie en geld, en dat is natuurlijk ook weer duurzaam!

Een groendak

Om de overkapping nog duurzamer te maken, kun je ervoor kiezen om een groendak te nemen. Een groendak is een dak dat is begroeid met planten, kruiden of grassen. Naast dat een groendak CO2 uit de lucht haalt, vangt het ook water op, biedt het voedsel voor insecten en kan het verkoelend werken in de zomer. Dit maakt een groen dak op verschillende gebieden erg duurzaam.

Bij het ontwerpen en bouwen van jouw houten of aluminium overkapping zijn er dus een aantal dingen die jij kan doen om jouw overkapping duurzamer te maken. Dit begint al bij de keuze voor materialen. Wanneer je voor een houten overkapping gaat, is het bijvoorbeeld belangrijk om voor een duurzame houtsoort te gaan. Hiernaast is het van belang om de overkapping goed te isoleren. Als laatste kun je er ook voor kiezen om voor groene dakbedekking te gaan. Waar gaat jouw voorkeur momenteel naar uit?

Ook interessant