Dossier Batibouw

Wat verwachten de bezoekers van Batibouw 2015?

  BE   12 februari 2015 Bron: Batibouw
Wat verwachten de bezoekers van Batibouw 2015?
Op donderdag 26 februari zwaaien de deuren van Batibouw 2015 open. Bijna 1000 exposanten presenteren er tot en met zondag 8 maart hun producten en diensten op ’s lands grootste bouw- en verbouwbeurs. Maar wie zijn nu de bezoekers in spé van Batibouw? Welke projecten brengen hen naar de Heizel? Wat hopen zij er te vinden en wat is voor hen persoonlijk de meerwaarde? De organisatie van de beurs was benieuwd en ging op onderzoek uit. Uit een rondvraag bij een dwarsdoorsnede van de toekomstige bezoekers blijkt dat het Batibouw-publiek niet in één categorie is onder te brengen. Er bestaan een groot aantal verschillende bezoekersprofielen, die met heel uiteenlopende doelen naar Batibouw komen…

De enorme variatie aan projecten bij de bezoekers is niet onlogisch, gezien men op Batibouw op één plaats een volledig marktoverzicht krijgt. Sommigen komen om zich te informeren en advies in te winnen, om zo bijna eigenhandig en van A tot Z het bouwproject van hun dromen te realiseren. Aan de andere kant van het spectrum zien we de bezoekers die een klein deeltje van hun keuken of badkamer willen renoveren, en op Batibouw willen ontdekken wat de mogelijkheden zoal zijn. Daartussenin oneindig veel variaties, denk maar aan de bouw van een sleutel-op-de-deur woning, een appartement, een veranda of zwembad.

Nog talrijker dan de enthousiaste bouwers waren diegenen die antwoordden dat een renovatieproject hen naar de Heizel zou brengen, daarmee bevestigend dat renovatie en hernieuwbouw steeds meer de wind in de zeilen hebben. Heel wat bezoekers plannen een grootschalige renovatie van een woning of appartement, of willen net één deel van de woning –zoals de keuken of badkamer – volledig onder handen nemen. Batibouw is – dankzij het volledige marktoverzicht – bovendien niet alleen de ‘place to be’ om materialen, maar ook om prijzen met elkaar te vergelijken.

Getuigenissen: Ik ga naar Batibouw...


Peter, 35 jaar, kaderlid, getrouwd, 3 kinderen, Gent
"Omdat mijn mazoutketel het stilaan begeeft en ik klaar ben om over te stappen op gas of op een pelletkachel. Ik weet er echter nog niet veel over, heb geen tijd om offertes aan te vragen of overdag met verkopers samen te zitten. Het voordeel van Batibouw is dat ik op één en dezelfde dag iedereen op dezelfde plaats kan ontmoeten, ook tijdens het weekend. Dat is geweldig. Bovendien weet ik dat, in tegenstelling tot andere salons waar de exposanten uit dezelfde sector over meerdere paleizen verspreid zijn, ik hen hier allemaal in dezelfde hal kan vinden. En er zijn er niet 4 of 5, maar tientallen!"

Valérie, 42 jaar, zelfstandig, gescheiden, 2 kinderen, Brussel
"Omdat mijn zoon zijn avonden doorbrengt met het in elkaar steken van kleine video's met vrienden. Ze amuseren zich; en dat is leuk omdat het leven in het appartement brengt. Alleen werk ik, als vertaalster, van thuis uit en pubers die zich amuseren, dat maakt lawaai. Om niet gek te worden, heb ik me voorgenomen mijn bureau geluidsdicht te isoleren. Op Batibouw wil ik een geluidsisolatiesysteem vinden en ik weet dat je op sommige stands de doeltreffendheid van de producten fysiek kan testen. Ik wil niets meer horen... behalve het tikken van mijn vingers op het toetsenbord."

Nadine, 65 jaar, gepensioneerd, getrouwd, 3 kinderen, Kortrijk
"Omdat we al meer dan 30 jaar met een veilig gevoel in een niet-beschermd huis woonden, tot we twee keer ongewenste bezoekers over de vloer kregen terwijl we afwezig waren. Niets ernstigs, maar er waren wel veel kostbare souvenirs weg en sindsdien ben ik bang. Daarom wil ik het huis uitrusten met een alarm om me zo opnieuw veilig te voelen. Ik heb al gehoord over de mogelijkheid van buitenverlichting die automatisch aangaat, over gepantserde deuren... Ik wil niet in Fort Knox wonen, maar wel weten wat er bestaat, en uitleg krijgen van specialisten zodat ik vervolgens de prijzen kan vergelijken.

Matthieu, 35 jaar, bediende, alleenstaand, Luik
"Omdat ik tijdens de week druk bezig ben. Daarom heb ik tijd noch zin meer om op zaterdag van de ene naar de andere showroom te gaan voor de inrichting van mijn appartement. Enkel het sanitair en de keuken moeten nog opgeknapt worden, maar die zijn allebei wel erg belangrijk. Op Batibouw hebben ze elk hun eigen paleis, wat bijzonder praktisch is. Het zal een sportief bezoek zijn, maar ik ben vastberaden om mijn keuze in één weekend te maken. Dat is mijn doel. Voor de keuken, maar ook voor de badkamer weet ik dat ik er alles kan vinden: kranen, werkbladen, tegels, toebehoren enz. Je kunt er zelfs je hand onder douchestralen houden als je tussen twee straalsoorten twijfelt!"

An en Geert, 55 en 59 jaar, leerkrachten, Antwerpen
"Omdat ons salon een nieuwe vloer nodig heeft, en we het niet eens geraken over de bekleding. Ik wil tegels, omdat ze makkelijk te onderhouden zijn, maar mijn man zweert bij parket. Tegenwoordig bestaan er echter tegels in imitatiehout die even warm overkomen als een houten vloer. Op de beurs gaan we onze schoenen uittrekken en van het ene staal op het andere wandelen. Dat is net iets moeilijker op zaterdag in een winkel, aangezien er in een tegelwinkel haast nooit hout wordt verkocht. Er zijn zoveel exposanten dat ik er zeker van ben dat ik hem ga kunnen overtuigen!

Georges, aannemer, 32 jaar, getrouwd, Gerpinnes
"Omdat ik klanten bijsta die aan het bouwen zijn en twijfelen over hun gevelsteen. Ze hadden eerst gekozen voor iets klassieks, maar toen sprak ik hen over modernere materialen. Ik zou ze graag eens een andere stem dan de mijne laten horen. En ik kan van de gelegenheid gebruikmaken om naar isolatiemateriaal te kijken. In een beroep als het mijne loop je van de ene werf naar de andere en heb je vaak geen tijd om fabrikanten te ontmoeten. En het is in ieder geval een goede zaak om op de hoogte te blijven."

Virginie, consulente, 29 jaar, samenwonend, Virton
"Voor de 30e verjaardag van mijn vriend wil ik hem een jacuzzi cadeau doen om in onze kleine tuin te zetten. Tijdens de vorige editie van Batibouw hadden we veel ideeën opgedaan voor de inrichting van de ruimtes onder het dak. Dat was erg interessant omdat, in tegenstelling tot bij kleinere lokale beurzen, alle exposanten van de sector hier aanwezig zijn en je een volledig overzicht krijgt. Misschien kunnen we zelfs even ons zwempak aantrekken om ze te testen! Nee, da's een grapje, maar een bezoek aan de beurs is wel altijd leuk. We wonen ver. Vorige keer zijn we met de auto gekomen omdat je er vlot kunt parkeren en de parking goed georganiseerd is, maar deze keer kiezen we voor het openbaar vervoer, want ook zo is Batibouw gemakkelijk bereikbaar."

Rodrigo, 57 jaar, kapper, alleenstaand, Brussel
"Omdat ik dol ben op koken en echt zin heb om mijn keuken, die al 20 jaar oud is, te vernieuwen en uit te rusten met veel krachtigere, semiprofessionele toestellen. Tegenwoordig kan je niet meer enkel bij Ikea je keuken tot in de kleinste details inrichten. Daarom zou ik graag het uitgebreide Batibouw-aanbod ontdekken. Tegelijkertijd wil ik weten hoe elk product werkt vooraleer ik eraan begin. Ik weet dat er workshops worden georganiseerd. Daar zou ik zeker wel eens aan willen deelnemen."

Jan, 36 jaar, bedrijfsleider, getrouwd, twee kinderen, Grimbergen
"Omdat ik een appartement aan zee aan het renoveren ben en het met veel domotica wil uitrusten. Ik zou ook meer te weten willen komen over de thermostaat die het gedrag van de bewoners "bestudeert" en zich aan hun gewoonten aanpast. Dat vind ik geweldig. Terwijl ik me onderdompel in de wereld van de informatica, kan mijn vrouw zetels testen: we hebben op het internet al verschillende modellen gezien en moeten enkel nog kiezen welke het meest comfortabel is."

Coralie, 43 jaar, stewardess, alleenstaand, Brussel
"Omdat ik de ramen en het dak van mijn huis wil vervangen, en daarom meer wil weten over de verschillende renovatiepremies, Ik weet natuurlijk al dat er verschillende premies bestaan, maar om me beter te informeren moet ik 300 telefoontjes plegen en met mijn beroep als stewardess en mijn onregelmatige uren is het erg moeilijk om samen te zitten met specialisten, banken, fabrikanten enz. Op Batibouw ga ik alles in één namiddag ‘face-to-face’ regelen.”

Eliette en Bernard, 32 en 38 jaar, handelaars, Waremme
"Omdat we net een stuk grond hebben gekregen, en we al lang plannen maken voor ons eigen droomhuis. We hebben wat schrik van een klassieke bouw, want we staan de hele week in de winkel en hebben weinig tijd om op de werf aanwezig te zijn. Bovendien kunnen we het ons niet veroorloven ons budget te overschrijden, en dat is net wat er door onvoorziene kosten kan gebeuren. We gaan daarom voor een sleutel-op-de-deurproject. Er zijn vandaag zoveel mogelijkheden dat je bijna de indruk hebt dat het volledig op maat wordt aangeboden."


De conclusie van de rondvraag is dus duidelijk: op Batibouw is er voor elk wat wils; van ideeën voor een groot droomproject tot inspiratie voor decoratie of een bescheiden renovatie.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo