Verbouwen

De drie hoofdthema’s van Batibouw 2015

De drie hoofdthema’s van Batibouw 2015
"Kostenoptimaal bouwen", of het optimale evenwicht tussen energiebesparingen en de meerkost ervan voor het bouwbudget, is een van de drie centrale thema's van de komende editie van Batibouw. De bouw- en verbouwbeurs plaatst daarnaast ook "start to renovate" en "het digitale huis" in de schijnwerpers. Hieronder krijgt u een toelichting op de drie thema's van Batibouw 2015.

Start to renovate

Eén van de belangrijkste evoluties in de Belgische bouwwereld is ongetwijfeld de gewijzigde verhouding tussen nieuwbouw en renovatie, waarbij renoveren steeds meer de wind in de zeilen heeft. Eén van de grootste voordelen van renovatie is dat de werken in de tijd kunnen worden gespreid, zodat met een beperkter budget al meteen de meest essentiële zaken kunnen worden aangepakt. Men hoeft dus niet alles in één keer te doen, er gewoon aan beginnen is de boodschap!

Bovendien is de tendens richting meer renovatie bijzonder interessant in het kader van de Europese, federale en regionale ambitie om het energieverbruik van woningen stevig aan te pakken. Want net in bestaande woningen is inzake energiezuinigheid de grootste winst te halen.

Opvallend in deze context is ook de nieuwe Ecodesign richtlijn die Europa op 26 september 2015 invoert. Simpel gezegd past Ecodesign het bestaande concept van de energielabels toe op een breder gamma aan energieverbruikende apparaten: van de koelkast en diepvriezer over de verlichting tot de verwarming en warmtepomp. De consument wordt zo beter geïnformeerd en kan systemen makkelijker met elkaar vergelijken. Een ander direct gevolg van deze nieuwe regelgeving is de eis voor een hoger minimumrendement voor de verwarmingsinstallaties. Dit betekent in de praktijk dat men geen systemen meer kan kopen die minder presteren dan condensatieketels op aardgas of stookolie. Technieken zoals de warmtepomp blijven natuurlijk wel een optie. In Paleis 10 en 12 op BATIBOUW kan men er alles over ontdekken.



Kostenoptimaal bouwen

Investeringen in energiebesparing hebben hun meerwaarde voldoende bewezen, maar hoe zet men zijn budget het beste in? Met welke keuzes van nu zal men in de toekomst nog tevreden zijn? Om de juiste beslissingen te maken, is een kosten-batenanalyse cruciaal.

Alle kosten en baten samen vormen de basis om de totale actuele kost te bepalen. Om deze te berekenen, moet men rekening houden met de bouwkost (initiële investering om de woning te bouwen), maar onder meer ook met de inkomsten uit premies, belastingverminderingen en kosten en uitgaven voor energieverbruik, en dit voor een periode van 30 jaar (Europees afgesproken looptijd). Eén van de grote uitdagingen is dus het vinden van de juiste combinatie van isolatie, luchtdichtheid, ventilatie en verwarming.

Een voorbeeld: naarmate men meer isoleert, daalt het energieverbruik. En dit tot een bepaald punt, waar de daling van het energieverbruik de meerkost van het isoleren niet meer compenseert. Dit punt ligt voor elke woning anders, dus hier hebben architect en aannemer een belangrijke rol te spelen! Wie op zoek is naar tips en informatie kan terecht in Paleis 8 en in het Adviespaleis op Batibouw.

Het digitale huis

Recepten raadplegen op internet vanuit de keuken. Documenten printen ongeacht waar men zich ook bevindt in huis, zonder met kabels te moeten prutsen, het is allemaal niets nieuws. De technologie heeft onze huizen al langer in mini-netwerken veranderd. Maar toch: you ain’t seen nothing yet! Sneller dan we denken zullen woningen dankzij apps en digitaal verbonden toestellen steeds intelligenter worden, denk maar aan een koelkast die zelf bijhoudt welke producten hun houdbaarheidsdatum dreigen te overschrijden.

Een ander mooi voorbeeld van deze ‘intelligente revolutie’ is de Nest Thermostaat, een slimme warmteregelaar die het gedrag van de bewoners ‘leert’. De eerste paar keer zet men de thermostaat nog handmatig aan en uit, maar na een tijdje heeft de thermostaat een profiel gemaakt van de dagelijkse routine van de bewoners, en speelt daar dan ook op in.

Apple lanceerde in 2014 dan weer HomeKit. Met HomeKit bedient men slimme apparaten in huis vanaf de iPhone of iPad. HomeKit is geen losse app, maar een oplossing waarmee ontwikkelaars ondersteuning in hun eigen producten en apps kunnen inbouwen. Een smart home-app kan op deze manier je verlichting, verwarming en andere apparatuur bedienen.

Batibouw, de grootste en belangrijkste beurs van België in de bouw-, renovatie- en woonsector, vindt dit jaar plaats van donderdag 26 februari tot en met zondag 8 maart 2015.

Ook interessant