Verbouwen

Wat te doen bij daklekkage?

Wat te doen bij daklekkage?
Merk je dat je een lekkage aan het dak hebt? Dat is ontzettend vervelend. Het is belangrijk om zo snel mogelijk stappen te ondernemen om de schade van de lekkage beperkt te houden. Heb je echter nog nooit een daklekkage gehad dan is de kans groot dat je geen idee hebt wat je moet doen. Geen zorgen - in dit artikel vertellen we je meer over wat te doen bij een daklekkage. Je kunt het namelijk zelf fixen of je moet een expert inschakelen.

Vang het lekkende water direct op

Wat je in ieder geval als eerst moet doen, is het lekkende water opvangen om zo verdere schade te beperken. Dat doe je met behulp van doeken, dekens en emmers. Kijk goed welke spullen je in de buurt van de lekkage hebt staan en breng belangrijke persoonlijke eigendommen in veiligheid. Dat geldt ook voor elektronische apparaten om zo kortsluiting te voorkomen. Ga pas daarna op zoek naar waar de lekkage precies zit en of je daarvoor een dakdekker Gouda of op een andere plek in Nederland of België moet inschakelen of dat je de klus zelf kunt klaren.

Zoek het gat en/of de oorzaak van de lekkage

Voordat je een professional inschakelt om je dak te repareren, kun je zelf op zoek gaan naar het gat en/of de oorzaak van de lekkage. Dat betekent dat je (volledig beveiligd!) het dak op moet om te checken waar de lekkage vandaan komt. Dit kan een moeilijk klusje zijn omdat het water dat naar beneden komt bijna nooit direct naar beneden valt. De kans is groot dat er ergens anders een gat of beschadiging zit waardoor het water komt. Vaak liggen dakpannen scheef of is er schade te vinden aan de schoorsteen of de dakrand.

Zelf de lekkage op het dak verhelpen

Heb je de plek gevonden waardoor je last hebt van lekkage in huis? Dan is het mogelijk om de spot zelf te repareren. Een kapotte dakpan kan bijvoorbeeld vervangen of gerepareerd worden. Ook andere plekjes kun je wellicht zelf verhelpen. Zo is een lekkage op een plat dak ook redelijk eenvoudig te verhelpen. Zorg er in ieder geval voor dat je altijd melding maakt van de daklekkage bij je verzekering. In de meeste gevallen wordt schade aan je dak namelijk gewoont gedekt met een inboedelverzekering, wanneer het lek ontstaan is buiten jouw schuld om.

Schakel een dakdekker Gouda of andere plek in

Wanneer je niet weet waar de lekkage precies zit en als het een plek is waar je zelf niets mee kunt, is het zaak om direct een dakdekker in te schakelen. Zo'n expert heeft de tools en de kennis om met dit soort problemen aan de slag te gaan zonder dat de rest van je dak beschadigd wordt Een dakdekker (of loodgieter) kan dit over het algemeen redelijk snel oplossen, maar dat is natuurlijk wel afhankelijk van hoe groot de lekkage is. Moet je dak compleet gerenoveerd worden dan kost het wel wat meer tijd dan een paar uurtjes.