Vastgoed

Wat moet je op een rijtje hebben om de zoektocht naar een woning te starten?

Wat moet je op een rijtje hebben om de zoektocht naar een woning te starten?
Het kopen van je droomhuis kan een grote uitdaging zijn. Zelfs iets waar je tegenop kan zien. Zeker met de stijgende huizenprijzen, het enorme woningtekort en je eigen wensenlijstje. Waar begin je en waar moet je op letten tijdens het proces? Ben je al aan het oriënteren op een platform zoals HV.nl of ben je je pas net aan het bedenken dat je een huis wilt kopen? Wij leggen je in deze blog de belangrijkste zaken uit om op een rij te hebben voor je de zoektocht begint!

Voldoende spaargeld

Naast de daadwerkelijke aankoopprijs van een woning zijn er nog andere kosten waarmee je rekening moet houden. Denk aan uitgaven voor de makelaar, notaris en het afsluiten van een hypotheek, bekend als de 'kosten koper'. Deze kosten zijn voor eigen rekening en kunnen niet worden geleend, omdat je hypotheek niet hoger mag zijn dan de waarde van de woning. Bovendien kunnen er ook kosten zijn voor de inrichting, renovatie en verduurzaming van je huis, afhankelijk van je plannen en behoeften. Het is handig om tijdens je oriëntatie en voor je daadwerkelijk overgaat op het koopproces, te zorgen voor een gevulde spaarrekening. Ontbreekt dit nog… maak dan een spaarplan voor komende maanden!

Welke wensen heb je

Voordat je begint met zoeken, is het slim om een lijst met wensen op te stellen. Wat zijn de belangrijkste kenmerken van je ideale huis? Hoeveel slaapkamers heb je nodig? Verlang je naar een ruime tuin of is een balkon voldoende? Naast dit soort specifieke kenmerken en omvang van het huis is het verstandig om te bepalen in welke buurt of stad je wilt wonen. Heb je een voorkeur voor een nieuwbouwwoning of gaat je interesse uit naar een karaktervol oud huis? Het helpt je gericht te zoeken naar een woning die voldoende aansluit bij jouw wensen. Maak ook een optie b lijst, om de vijver te vergroten. Een huis kopen is vaak concessies doen, blijf dus realistisch.

Hoeveel kan je uitgeven

De hypotheekadviseur bepaalt jouw leencapaciteit op basis van de woningwaarde, rentetarieven en jouw inkomen. Een hogere lening resulteert in hogere maandelijkse lasten. Ga dus na of je daadwerkelijk de volledige leencapaciteit wil benutten of iets lager wil zitten om maandelijks minder te besteden aan je woning. Het is verstandig vooraf te bedenken hoeveel je wilt besteden aan je huis. Bedenk hoe je komende jaren er ongeveer uitzien als het gaat om carrièrepad en levensbeslissingen die invloed hebben op je financiële plaatje.