Vastgoed

Tips voor het vinden van het perfecte koophuis

Tips voor het vinden van het perfecte koophuis
Anno 2024 is het vinden van een leuk koophuis nog altijd niet makkelijk. De markt is krap, de prijzen zijn hoog. Als er al een huis beschikbaar komt dat past bij je wensen én je budget dan is de kans groot dat een andere gegadigde overbiedt en het huis dus aan je neus voorbij gaat. Als je op zoek bent naar een woning is het daarom zaak om de nodige voorbereidingen te treffen. Wil je een huis kopen, neem dan contact op met een makelaar. Die kan je helpen bij je zoektocht naar een geschikt huis. Houd er rekening mee dat het wel even kan duren voordat dat gaat lukken. Maar zeker als je je eisen niet te strikt formuleert, komt er op enig moment een huis beschikbaar dat past bij wat je zoekt.

Een passende woning vinden

Ga je op zoek naar een koophuis dan moet je er rekening mee houden dat je 'eigen geld' mee moet brengen. De kosten koper mogen namelijk niet via een hypotheek worden gefinancierd. Ook extra lenen voor een nieuwe keuken of een verbouwing kan meestal niet. De regels zijn strenger geworden sinds de laatste crisis die begon in 2008. Toen kwamen veel huiseigenaren in de problemen omdat ze veel meer hadden geleend dan verantwoord was en huizen daardoor 'onder water' kwamen te staan: de waarde was fors lager dan de hypotheek. Laat je dus goed adviseren, bijvoorbeeld door Lamberink makelaars en adviseurs, over de mogelijkheden op basis van het inkomen. Dan weet je ook waar je naar kunt kijken en welke woningen niet in aanmerking komen.

Waar ga je wonen?

Vaak helpt het om het zoekgebied uit te breiden. Als je je vastpint op een bepaalde plaats of wijk, dan mis je misschien kansen die zeker ook het overwegen waard zijn. Een makelaar in Assen kan je ook helpen een huis te vinden in een plaats in de buurt. Soms kun je in een kleinere gemeente voor hetzelfde geld een groter huis kopen, of een huis met een tuin in plaats van een appartement met een klein balkon. Zeker als je ruimte nodig hebt, bijvoorbeeld voor een groot gezin of omdat je een werkkamer nodig hebt, is het verstandig om te kiezen voor een ruim zoekgebied.

Wat is de toekomst van de woningmarkt?

De verwachting is dat de krapte op de woningmarkt ook de komende jaren zal aanhouden. Er wordt wel gebouwd, maar dit gaat niet snel genoeg om de groeiende behoefte aan huizen bij te houden. De overheid zet in op minstens 100.000 nieuwe huizen per jaar, maar dat aantal is de afgelopen jaren niet gehaald. Vanwege de stikstofregels en andere beperkingen ziet het er wat dat betreft voor de toekomst ook niet heel goed uit. Doordat woningen zo duur zijn worden projecten bovendien vaak uitgesteld of zelfs afgeblazen als er niet voldoende woningen vooraf zijn verkocht.