Duurzaam Bouwen

Wat kost het om je huis te verduurzamen?

Wat kost het om je huis te verduurzamen?
Steeds meer mensen kiezen ervoor om hun huis te verduurzamen. De overheid neemt steeds meer maatregelen om de CO2-uitstoot te minimaliseren. Het verduurzamen van je huis en het overstappen op alternatieve energiebronnen wordt dan ook flink gestimuleerd. Denk jij eraan om je huis te verduurzamen? Waar begin je en welke kosten komen daarbij kijken? We zochten het voor je uit.

Spouwmuur isoleren

Het isoleren van je spouwmuren kost enkele duizenden euro’s afhankelijk van de grootte van de spouwmuren. Maar met deze investering kun je flink wat energie en kosten besparen. Je houdt meer warmte binnen waardoor je minder hoeft te stoken. In de zomer blijft je huis lekker koel. Een ander voordeel is dat je met isolatie minder geluidsoverlast hebt.

Zonnepanelen

De CO2-uitstoot van je huishouden omlaag brengen kun je doen door over te stappen op zonnepanelen. Zonnepanelen zijn een erg milieuvriendelijke energie-oplossing. Zelfs op bewolkte dagen zetten de panelen daglicht om in energie. De afgelopen jaren is de markt voor zonnepanelen enorm gegroeid. Je dak en de ligging ervan moet echter wel geschikt zijn voor zonnepanelen. Een dak op het zuiden is het meest geschikt voor zonnepanelen. De investering kan oplopen tot 5000 tot 7000 euro. Aangezien de markt erg concurrerend is, kun je het beste verschillende offertes opvragen. Dit kun je bijvoorbeeld doen met behulp van de Duurzaamheidsvergelijker.

Van het gas af

Langzaam maar zeker stappen we van het gas af voor het verwarmen van woningen. Nieuwbouwwoningen die gebouwd zijn na 2018 hebben niet eens meer een gasaansluiting. Stap je over naar aardgasvrije verwarming dan is het belangrijk dat je woning goed geïsoleerd is. Daarna kun je kijken naar een warmtepomp of een warmtenet dan gebruik maakt van warmte uit de bodem of restwarmte van de industrie. Deze systemen werken met lagere temperaturen dan je bestaande verwarming dus controleer eerst of je radiatoren hiervor geschikt zijn. Een warmtepomp is een flinke investering die ongeveer tussen de 6000 en 10.000 euro kost. In 2022 krijg je voor het aanschaffen van een warmtepomp subsidie. Dit kan de kosten drukken.

HR++ glas

Dacht je dat je woning met dubbel glas voldoende geïsoleerd was dan is dat maar gedeeltelijk waar. Het kan namelijk nog beter. Als je je huis echt goed wil isoleren dan kies je voor HR++ glas of triple glas. Met dit glas houd je de warmte in huis en verminder je ook nog eens geluidsoverlast. HR++ vereist een investering van 3000 tot 4000 euro, maar voor triple glas betaal je al snel meer dan 10.000 euro.

Dakisolatie

Je woning verliest veel warmte via het dak. De kans is groot dat je dak wel isolatie heeft, maar controleren hoe goed de isolatie is, is altijd de moeite waard. Dakisolatie levert namelijk van alle vormen van isolatie de meeste besparing op. Het isoleren van een schuin dak brengt een investering met zich mee van rond de 5.000 euro.

Gefaseerd aanpakken

Zoals je hebt kunnen lezen brengt het verduurzamen van je huis flinke investeringen met zich mee. Het beste kun je het verduurzamen van je huis gefaseerd aanpakken. Heb je geen eigen budget voor het uitvoeren van alle verduurzamingsmaatregelen, dan zijn er gelukkig veel mogelijkheden beschikbaar om deze maatregelen te financieren.

Ook interessant