Verbouwen

Woningrenovatie: meest voorkomende renovaties en kosten

Woningrenovatie: meest voorkomende renovaties en kosten
De term renovatiewerken is enorm breed. Zo zijn er kleinere renovaties, zoals bijvoorbeeld een bepaald onderdeel van een huis, of juist een totaalrenovatie, waarbij je de gehele woning aanpakt. Elke vorm van renovatie brengt zijn eigen voordelen en werkwijze mee. In het onderstaande artikel lees je alles over de meest voorkomende renovaties in huis.

Welke renovaties komen het meest voor in huis?

Er komt nogal veel bij kijken om een volledig huis te laten renoveren, daarom kiezen mensen er vaak voor om bepaalde ruimtes aan te pakken. Zo komt er toch verandering in huis zonder dat alles overhoop hoeft.

De twee meest voorkomende voorbeelden hiervan zijn de keuken en de badkamer. Dit zijn vaak ruimtes die veel gebruikt worden en waar je helemaal los kunt gaan met de inrichting om deze volledig naar je stijl te maken. Daarbij is ook de totaalrenovatie een populaire keuze, vooral wanneer dit in combinatie gebeurd met het verduurzamen van je woning.

Badkamerrenovatie

Bij het renoveren van de badkamer kun je het zo gek maken als je het zelf wilt. Bij een renovatie moet je denken aan een complete vernieuwing: bij een badkamer kan dit bestaan uit het vervangen van de tegels, vernieuwen van het sanitair of het uitbreiden van de ruimte.

Keukenrenovatie

Ook bij een keukenrenovatie kun je alles aanpassen naar je wensen. Die droomkeuken is snel een realiteit met een renovatie. Vervang het keukenblad, de tegels, de apparatuur en alles wat bij de keuken hoort. Altijd al een keukeneiland willen hebben? Met een renovatie is het mogelijk.

Totaalrenovatie

Een totaalrenovatie betekent vaak de renovatie van een gehele woning. Je doet dan niet alleen de keuken, maar ook de badkamer, de zolder en alles wat bij het huis hoort. Een totaalrenovatie gebeurt vaak in combinatie met het verduurzamen van je woning: bijvoorbeeld met isolatie, zonnepanelen of een warmtepomp.

Woningrenovatie: meest voorkomende renovaties en kosten

Waarom een huis renoveren?

De voornaamste reden waarom je een huis zou renoveren heeft te maken met verbetering. Na een tijdje kunnen onderdelen verouderen en kapot gaan en is het tijd om iets nieuws aan te brengen. Ook is renoveren goedkoper dan vervangen en kan het zorgen voor een energiezuiniger en gezonder huis.

Vooral duurzaamheid is tegenwoordig een steeds belangrijker onderwerp en door bijvoorbeeld zonnepanelen te plaatsen of betere isolatie aan te schaffen kun je met een renovatie veel doen om hier de eerste stappen in te zetten.

Er zijn ontzettend veel mogelijkheden op het gebied van renovatie, en er zijn ook veel kleine aanpassingen die het grote geheel verbeteren. Denk hierbij aan verf- en stucwerk, of een nieuwe vloer. Voor meer informatie over renovatie kun je terecht op Renovatie Nu.

Woningrenovatie: meest voorkomende renovaties en kosten

Wat kost een woningrenovatie?

Wil je een volledige woning renoveren? Dan ben je voor een klein huis zo ongeveer rond de € 450,- per m³ kwijt. Hoe groter de klus, des te lager de prijs die je per m³ betaald. Natuurlijk zijn er nog veel meer factoren die meespelen met het bepalen van de prijs. Als je een groot en bekend bedrijf inschakelt dan zal dit ook duurder zijn dan wanneer je een zzp’er inhuurt.

Elke vorm van renovatie heeft dus een eigen prijs. Een badkamer laten renoveren kost gemiddeld €3.500,- tot €4.500,-, terwijl het renoveren van een toilet al kan voor €1.500,-. Een trap renoveren is €50,- tot €250,- en de gevel renoveren kan al vanaf €50,-.

Hieronder vind je nog een klein overzicht van de gemiddelde prijzen van renovaties.

Kosten renovatie huis

Onderdeel Prijs
Badkamer € 3.500,- tot € 4.500,-
Deuren € 50,- tot € 250,-
Gevel € 50,- tot € 250,-
Keuken € 1.500,- tot € 6.000,-
Toilet € 1.500,- tot € 3.500,-
Trap € 50,- tot € 250,-

Ook interessant