Vastgoed

Energie besparen met 7 handige tips

Energie besparen met 7 handige tips
De energieprijzen zijn hoger dan ooit. Steeds meer mensen zijn daarom op zoek naar manieren om hun huis te verduurzamen en zo energie te besparen. Ben je benieuwd naar hoe je dat doet en waar je moet beginnen? We zetten graag 7 essentiële besparingstips op een rij!

TIP 1 = Investeer in isolatie

Isolatie is 1 van de beste methoden om je energiekosten snel te laten dalen. Mogelijke opties zijn dakisolatie, gevelisolatie, vloerisolatie, … Welke isolatiemaatregel voor jou het meest aangewezen is, hangt vooral af van jouw woning. Is je spouwmuur bv. nog niet geïsoleerd? Dan kan je met die maatregel op een budgetvriendelijke manier je energiefactuur verlagen. Ook een optimale dakisolatie essentieel omdat warmte stijgt en dus makkelijk verloren kan gaan via het dak. Dat resulteert in hogere stookkosten.

Energie besparen met 7 handige tips - Isoleren

TIP 2 = Kies voor duurzame verwarming

De meest duurzame, energiezuinige manier van verwarmen is met een warmtepomp zonneboilercombi. Deze systemen maken geen gebruik van fossiele brandstoffen, waardoor je niet alleen geld bespaart maar ook het milieu een handje helpt. De hogere aanschafprijs verdien je bovendien op termijn terug door je lagere energiekosten. Andere mogelijke zuinige alternatieven zijn een biomassaketel (met pellets) en een hybride cv-ketel (combinatie van warmtepomp en condensatieketel).

TIP 3 = Verwarm slimmer

Naast isolatie en het laten plaatsen van een nieuwe verwarmingsinstallatie kan je ook simpelweg slimmer omgaan met wat je al hebt. Zet je thermostaat bijvoorbeeld wat lager (max. 19 graden Celsius) en stel hem goed in. En laat je cv-ketel ook regelmatig onderhouden. Dit biedt zekerheid op de langere termijn.

TIP 4 = Laat zonnepanelen plaatsen

Met zonnepanelen wek je zelf groene stroom op en moet je minder stroom afnemen van het elektriciteitsnet (zeker in combinatie met een thuisbatterij). Vooral nu de terugverdientijd lager is dan ooit (vanwege de hoge stroomprijzen) is investeren in zonnepanelen eigenlijk een no-brainer als je voldoende budget hebt. Bovendien gaan zonnepanelen langer mee dan ooit en blijven de prijzen voor een zonnepanelen-installatie democratisch.

TIP 5 = Investeer in kwalitatieve ramen en deuren

Ook al is hoogrendementsglas tegenwoordig de norm voor ramen en deuren, nog niet alle huizen zijn hiermee uitgerust. Zijn jouw ramen en deuren intussen al meer dan 15 jaar oud? Dan loont het sterk om te investeren in nieuw buitenschrijnwerk. Niet alleen vanwege het isolatieglas, maar ook vanwege de optimaal isolerende profielen. Bovendien krijgt je woning zo een nieuwe uitstraling.

TIP 6 = Vermijd sluipverbruik

Een gemiddeld huishouden is jaarlijks ongeveer 450 kWh kwijt aan sluipverbruik. Dat is vooral een probleem bij oudere elektronica. Ondertussen gelden namelijk regels voor hoeveel een apparaat maximaal mag verbruiken, maar daar hoefden deze verouderde systemen nog niet aan te voldoen. Wil je dit sluipverbruik verminderen? Haal de stekkers van energieslurpende apparaten dan uit het stopcontact als je deze niet gebruikt.

TIP 7 = Vervang oude toestellen

Hebben je wasmachine, vaatwasser, droogkast, … hun beste tijd gehad? Dan is het beter om die apparaten te vervangen. Zo vermijd je extra kosten door defecten én beperk je je energiekosten. Door te kiezen voor nieuwe toestellen met een goed energielabel verbruik je namelijk veel minder stroom.

CONCLUSIE: wat is de beste manier om energie te besparen?

Met enkele kleine ingrepen als het verlagen van je thermostaat, het gebruik van tochtstrips, … kan je al een behoorlijk verschil maken. Wil je echter optimaal en op lange termijn energie besparen in je woning? Dan zijn verduurzamingsmaatregelen als isolatie, zonnepanelen, een warmtepomp, … dé succesformule. Meer ontdekken over alle mogelijke verduurzamingsmaatregelen? Of wil je vrijblijvend vakmannen actief in je buurt contacteren voor advies en prijzen op maat? Dat kan via www.solvari.nl

Ook interessant