Verwarming & Sanitair

Gasketel buitensmijten? Er zijn betere manieren om op de energiefactuur te besparen

Gasketel buitensmijten? Er zijn betere manieren om op de energiefactuur te besparen
We houden ons hart tegenwoordig vast als we de energiefactuur in de bus zien vallen. Veel gezinnen schieten dan ook in paniek en stellen de vreemdste vragen aan fabrikanten en installateurs. Zou het bijvoorbeeld geen goed idee zijn om de gasketel gewoon buiten te smijten? Laten we in de eerste plaats de beide voeten op de grond houden en logisch nadenken. Voor iedereen is er immers een simpele oplossing om op korte termijn de kosten op de energiefactuur naar beneden te halen.

De energietransitie is natuurlijk al langer aan de gang. Zeker in de nieuwbouw is het intussen logisch geworden om een elektrische oplossing te combineren met technologieën zoals warmtepompen. Door de relatief goedkope energieprijs was het debat in andere woningen vaak nog niet aan de orde. Maar nu de tarieven recordhoogtes bereiken, ligt dat helemaal anders. Het leidt zelfs tot paniekvoetbal en situaties waarbij mensen overwegen om hun gasketel gewoon op te geven …

Het grootste struikelblok is wellicht het gebrek aan informatie. Want wat ga je dan in de plaats van die gasketel installeren? Wie enkel met een warmtepomp wil werken, gaat een koude winter tegemoet. Hou daarom de beide voeten op de grond en kijk eerst naar wat de meest logische oplossing voor jouw situatie kan zijn. Want die is niet voor iedereen hetzelfde. Hieronder daarom vier eenvoudige stappen die je op korte termijn al veel energiekosten zullen besparen.

1. Laat je ketel op tijd onderhouden

Heb je recent je ketel nog laten onderhouden? Indien niet, dan ben je lang niet alleen. Hoewel verplicht (jaarlijks voor een stookolieketel, om de twee jaar voor een gastoestel) wordt deze regel nog al te vaak met voeten getreden. Terwijl de overheid de controles hierop best wel wat zou mogen aanscherpen, moeten we toegeven dat deze trend ook in de hand wordt gewerkt door een tekort aan techniekers. Dat laatste heeft tevens als gevolg dat zo’n onderhoud vaak niet grondig gebeurt. Om dit probleem op te lossen, zijn we vanuit de sector een charter aan het opstellen voor iedereen die onderhoud wel ernstig neemt.

Zorg er desalniettemin voor dat je ketel tijdig wordt nagekeken. Uiteindelijk ga je met je wagen ook op geregelde tijdstippen langs de garage, dus waarom zou je zo’n preventief onderhoud voor je verwarmingsketel dan negeren? Voorkomen is altijd beter dan genezen. Als je tijdens de koudste maanden van het jaar plots een probleem opmerkt, kan je niet zomaar verwachten dat er onmiddellijk een technieker voor de deur staat. En uiteindelijk biedt regelmatig onderhoud nog meer voordelen: het verlengt de levensduur van je installatie en garandeert altijd optimaal rendement.

De gasketel buitensmijten? Er zijn betere manieren om op de energiefactuur te besparen

2. Is je ketel ouder dan 15 jaar? Denk dan aan vervanging

Een ander obstakel voor de energietransitie is het feit dat er overal in Vlaanderen flink verouderde ketels staan. Vanaf vijftien jaar is een verwarmingsketel eigenlijk aan vervanging toe. Sterker nog, het vervangen van de ketel zal je op korte termijn meer winst opleveren dan de meeste investeringen in het isoleren van je huis. En hoe dan ook zullen we de stap allemaal moeten zetten. Vlaanderen wil in het kader van het energieakkoord dat alle woningen tegen 2050 energiezuinig zijn en een EPC-score van minstens A hebben. Als je weet dat slechts 5% hier vandaag aan voldoet, dan is er nog veel werk aan de winkel. Enkel renoveren volstaat niet, je moet ook de energieverdeler onder handen nemen.

Dus waarom zou je nog langer wachten? Verwarmingsketels ondervinden gelukkig weinig hinder van de materiaaltekorten op de markt. Een verouderd toestel kunnen we bijgevolg redelijk snel vervangen door een modern alternatief. Het is dus een zeer doeltreffende oplossing om de stijgende kosten op je energiefactuur al op korte termijn af te remmen.

3. Ga voor een hybride installatie met een warmtepomp

De energietransitie mag in geen geval een exclusiviteit voor ‘groene yuppies’ worden. Het zou onfair zijn als enkel mensen met een spaarpotje erin kunnen investeren en er snel de vruchten van kunnen plukken. Veel gezinnen hebben het nu al moeilijk om hun factuur te betalen en beschikken dus niet over veel extra budget. Gelukkig hoeven oplossingen niet duur te zijn. Een hybride systeem betekent bijvoorbeeld dat je de verwarmingsketel gaat combineren met een warmtepomp. De pomp zal in 60% van de gevallen voor verwarming zorgen en de ketel neemt pas over als het toch te koud wordt. Zo verbruik je minder en dalen dus ook je energiekosten.

Een hybride systeem is de perfecte oplossing om de energietransitie voor een brede groep gezinnen toegankelijk te maken. Een warmtepomp heb je al voor een brutoprijs van ongeveer 4.000 euro. Bovendien is de overheid bezig met het uitwerken van een premiesysteem voor verbouwingen (mijn VerbouwPremie op Vlaanderen.be) waarmee je een groot deel van de kosten kunt uitsparen. Je krijgt dan ook meteen een energielabel en lagere EPC-waarde, wat zowel voor huurders als verhuurders interessant is. Die laatste kan de prijs van de woning hierdoor immers laten indexeren. Een win-win dus!

De gasketel buitensmijten? Er zijn betere manieren om op de energiefactuur te besparen

4. Zorg ervoor dat je woning goed geïsoleerd is, dan kan je opteren voor een 100% warmtepomp oplossing

Tot slot blijft het natuurlijk ook belangrijk dat je goed nadenkt over het isoleren van je woning. De grootste besparing op lange termijn zit immers in de energie die je niet verbruikt. Ga daarom zeker na hoe je kan garanderen dat je je woning met een warmtepomp kunt verwarmen. Hiervoor is een laagtemperatuur afgiftesysteem noodzakelijk.

Hoeveel je met bovenstaande tips zal besparen? Dat hangt af van woning tot woning en ieders energieverbruik. Maar over het algemeen mag je toch verwachten dat het onderhouden of vervangen van de verwarmingsketel je kosten al gauw met 10 à 15 procent (en meer) doet afnemen. Kortom, denk eerst eens na voor je overweegt om je ketel aan de deur te zetten. Voor iedereen is er wel een betere oplossing die garandeert dat niemand komende winter in de kou blijft staan.

Ook interessant