Vastgoed

Wat is warehousing en wat kun je ermee?

Wat is warehousing en wat kun je ermee?
Als jij je zo nu en dan in een logistieke omgeving bevindt, dan kan het voorkomen dat je de term ‘warehousing’ wel eens voorbij hebt horen komen. Zo niet, dan leggen we het graag nog een keertje uit. Warehousing is het opslaan van bepaalde goederen die in een later stadium worden verkocht of gedistribueerd. Doet dit je denken aan een distributiecentrum? Dat is begrijpelijk. Toch zitten er wel degelijk verschillen in. Waar een warehouse alleen wordt gebruikt als tijdelijke opslagplaats, houdt een distributiecentrum zich ook bezig met het verwerken van orders. Een aanzienlijk verschil dus.

Waarom maken mensen gebruik van warehousing?

Het komt regelmatig voor dat bepaalde bedrijven of particulieren een flinke lading aan producten hebben. Het grote probleem is dan echter het opslaan hiervan. Want ja, niet elk bedrijf heeft nu eenmaal een magazijn. Om die reden wordt er veel gebruik gemaakt van warehousing. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een bedrijf als Nabuurs. Je hoeft niet zelf een ruimte aan te schaffen of te regelen. Het enige wat je betaald is een bepaalde ‘huurprijs’. Bijkomend voordeel is dat je ook geen verantwoordelijkheid draagt voor het schoonmaken van het magazijn of het personeel dat er moet werken.

Warehousing is eigenlijk in het leven geroepen om klanten van alle gemakken te voorzien. De opslag van goederen wordt letterlijk uit handen genomen, waardoor een klant zich kan richten op wat ze leuk vinden en waar ze goed in zijn. En daar hoort het indelen van producten in een groot hok helaas niet altijd bij.

Wat wordt er zoal opgeslagen in warehouses?

Warehouses bieden de ruimte om veel goederen op te slaan. In de gigantische stellingen liggen ontelbare voorwerpen, zoals inpakpapier, webshop voorraden of bijvoorbeeld grondstoffen. Je kunt het zo gek niet bedenken of het is mogelijk gebruik te maken van een warehouse. Zelfs grote kranen of een lading fietsbanden is niet te gek. Als het in een vrachtwagen past, past het in een warehouse.

Warehousing Management

Elk warehouse heeft een WMS, oftewel een Warehouse Management Systeem. Dit klinkt als een ingewikkelde term, maar dat valt wel mee. Het is gewoon het beheer van het magazijn. Hierin staat de opslag, invoer en verzending bovenaan het lijstje. Dit WMS geeft altijd de benodigde informatie. Zo weet je al snel hoeveel ruimte er nog is of wanneer bepaalde goederen verplaatst gaan worden.

Als producten die in een warehouse liggen vanuit daar in delen worden vervoerd, kan het systeem zelfs de voorraad van een bepaald moment checken. Op deze manier is het altijd duidelijk wat er in het warehouse aanwezig is, wat er weggaat en wat er binnenkomt. Dit is natuurlijk een groot voordeel voor zowel de medewerkers van het warehouse als degenen die hier gebruik van maken. En als er één ding is dat mensen fijn vinden, dan is het wel duidelijkheid en een goede communicatie.

Klinkt dit als muziek in de oren en zoek jij een opslagplaats voor een flinke lading goederen? Check dan gauw of er een warehouse bij jou in de buurt is en maak er gebruik van nu het nog kan.

Ook interessant