Bouwmaterialen

Bouwmaterialen rechtstreeks geleverd via de Schelde

Bouwmaterialen rechtstreeks geleverd via de Schelde
BMB Bouwmaterialen opent in Antwerpen centrum een gloednieuwe bouwhandel waar lokale aannemers terechtkunnen voor al hun bouwmaterialen en professioneel materieel. De vestiging is uniek, vooral door de ligging: aan de kade, in Antwerpen Zuid. Bouwmaterialen zullen zoveel mogelijk worden aangeleverd over het water. Zo zal BMB Bouwmaterialen 1000 zware vrachtwagens per jaar van de Antwerpse wegen houden.

Vorige week kwam het schip aan met de eerste levering van bouwmaterialen. Vanuit Niel werden betonblokken over het water geleverd door betonfabriek Coeck. “We zijn de enige bouwhandel die hier in Antwerpen én in het stadscentrum zit én aan de kade ligt en we weten goed waarom”, zegt Jef Huet, CEO van BMB Bouwmaterialen. “Als je wil leveren in Antwerpen heb je door het drukke verkeer zeer veel onzekerheid en verlies je ook bijzonder veel tijd. Doordat we aan de kade liggen, kunnen we zoveel mogelijk laten leveren via schip. Voor aannemers zitten we tegelijk ideaal: vlakbij het centrum, op amper 4 kilometer van de Grote Markt, en dus vlakbij immens veel werven en massaal veel aannemers. Dit biedt ons een enorm voordeel. En niet alleen ons. We denken mee na over een duurzame mobiliteitsoplossing voor iedereen.”

Bouwmaterialen rechtstreeks geleverd via de Schelde

1000 vrachtwagens minder op de ring

Voor elk schip vol bouwmaterialen dat de vestiging van BMB Bouwmaterialen aandoet, rijden er meer dan twintig vrachtwagens minder op de Antwerpse wegen. In de toekomst zal ongeveer één schip per week materiaal aanleveren in de gloednieuwe bouwhandel. In totaal zal BMB zo op termijn makkelijk 1000 zware vrachtwagens per jaar vol bouwmaterialen weghalen uit het drukke Antwerpse verkeer. Huet: “We kunnen niet alles laten leveren via schip, want daarvoor moeten ook onze leveranciers aan de kade zitten. Maar hebben toch de ambitie om dit zoveel mogelijk te doen. Hoe meer vrachtwagens we zo van de weg kunnen houden, hoe beter. En wij zijn zeker van onze levertijden.”

Zo laat BMB betonblokken en andere betonproducten nu al door de betonfabriek Coeck uit Niel leveren per schip. “Met schepen van 500 tot 1000 ton worden die producten recht vanuit hun fabriek naar hier gebracht”, zegt Huet. “In de toekomst zullen ook snelbouwstenen op die manier hier worden aangeleverd. Ook cement en gyprocplaten zullen in de toekomst over het water tot in onze gloednieuwe gebouw worden gebracht. En zo kunnen ze de stad in worden gereden.”

Ecologisch verantwoord ondernemen

De vestiging in Antwerpen is voor BMB Bouwmaterialen een “pilootproject”, met het oog op een verdere expansie in België. “We bekijken de mogelijkheden in andere Belgische steden ook. En we zullen daarbij ook steeds op zoek gaan naar watergebonden locaties. In België maakt dit echt een enorm verschil op vele vlakken. We kiezen er resoluut voor om ecologisch verantwoord te ondernemen.”

De nieuwe vestiging in Antwerpen is bovendien een bijna energie neutraal gebouw, dankzij investeringen in extra isolatie en door het zonnepanelenpark op het dak, goed voor een jaarlijkse productie van 470.000 kWh aan zonne-energie. Er worden laadpalen voorzien, onder meer voor de elektrische heftrucks en reachtrucks. Voor de verwarming van het gebouw wordt beroep gedaan op een warmtepomp en dus niet op fossiele brandstoffen. Er wordt ook maximaal ingezet op hergebruik van regenwater.

Bouwmaterialen rechtstreeks geleverd via de Schelde

Knipoog naar het havenverleden

Het gloednieuwe gebouw aan de kade in Antwerpen, waar BMB Bouwmaterialen op 15 november haar nieuwe bouwhandel heeft geopend, is niet alleen vlak aan de kade gelegen. De architectuur van het gebouw is tevens een knipoog naar het havenverleden van Antwerpen. De rood-oranje gevel en de luifels over de volledige breedte van het gebouw zijn geïnspireerd op de klassieke depots zoals die vroeger overal in de haven te vinden waren.

Naast een magazijn met een oppervlakte van meer dan 4200 vierkante meter is er in hetzelfde gebouw ook een winkel van bijna 1000 vierkante meter. Hier vindt de professional alle oplossingen terug voor zijn renovatie-, onderhoud- en nieuwbouwprojecten. Van alle ruwe bouwmaterialen zoals dakpannen, gevelstenen, en isolatie tot shopartikelen zoals (elektrisch) gereedschap, (veiligheids-)kledij, PVC, (chemische) verankering, kruiwagens en ladders. De klanten kunnen in de ‘Proshop’ hun materiaal ophalen en zwaarder materiaal bestellen dat ligt opgeslagen in het magazijn. De klant kan vervolgens onder de luifel het materiaal ophalen. De bouwhandel is gericht op de professionele vakman. In het nieuwe gebouw, op de eerste verdieping, komen ook de kantoren van BMB Bouwmaterialen.

Ambitieuze groeiplannen

BMB bouwmaterialen maakt onderdeel uit van de Europese BME (Building Materials Europe) groep. Deze groep is de voormalige distributieltak van CRH, een producent van bouwmaterialen, en werd in 2019 overgenomen door de investeringsmaatschappij Blackstone. BME is momenteel actief in acht Europese landen: Nederland, Zwitserland, Frankrijk, Spanje, Portugal, Oostenrijk, Duitsland en België. In ons land zijn er twee merken: BMB Bouwmaterialen en STG voor sanitair. STG staat voor Sanitair Technische Groothandel en is een fusie van de drie ondernemingen Sax, Lambrechts en Schrauwen.

De ambitie is duidelijk: fel groeien. BME wil de toonaangevende distributeur van bouwmaterialen in Europa worden. Dat kan niet alleen door organische groei en het neerzetten van nieuwe vestigingen. In het groeiplan zitten ook overnames van bestaande bouwhandels. Ook in België wil BMB Bouwmaterialen snel groeien. De ambitie is om tegen 2025 twintig vestigingen in België te hebben.

De opening van een grote nieuwe vestiging in Antwerpen centrum is een belangrijke stap in deze strategie. De groep wil aanwezig zijn op locaties waar het nog niet actief is, meer specifiek in de centrumsteden. En dat laatste is geen toeval.

Gespecialiseerd in stedelijke distributie

BME is gespecialiseerd in binnenstedelijke distributie. In Parijs zijn er zo meer dan dertig vestigingen, in Wenen is de groep heel sterk aanwezig, net als in Berlijn, Hamburg. BME heeft ook 130+ vestigingen in Nederland en ook daar is de groep aanwezig in alle steden.

Naast de opening van de nieuwe vestiging in Antwerpen centrum, heeft BME op 2 november 2021 de overname afgerond van Bridts, een bouwmaterialenhandel, beter bekend onder de naam ‘Gedimat Antwerpen’. Met deze overname versterkt BME Group het netwerk van afhaallocaties in de provincie Antwerpen en de stad Antwerpen in het bijzonder. Bridts heeft een sterke afhaalomzetgroei gerealiseerd in hun vestiging in Aartselaar. Bridts heeft 17 werknemers en de eigenaar van het bedrijf – de heer Vincent van Genechten – blijft na de afronding van de transactie bij het bedrijf betrokken.

BMB Bouwmaterialen is zo in ‘no time’ meer dan aanwezig op de Antwerpse markt.

Ook interessant