Vastgoed

Wat doet een makelaar eigenlijk?

Wat doet een makelaar eigenlijk?
Als je een huis wilt kopen of verkopen, krijg je te maken met een makelaar. De makelaar fungeert als een soort tussenpersoon tussen koper en verkoper. De meeste mensen denken dat het verplicht is om een makelaar te gebruiken, maar dat is het niet. Je kunt ook zonder makelaar een huis kopen of verkopen. Toch zijn er weinig particulieren die dat doen. Blijkbaar vinden ze dat de makelaar wel toegevoegde waarde heeft. Maar wat doet een makelaar nu eigenlijk, behalve het ‘te koop’ bordje ophangen?

De aankoopmakelaar

De aankoopmakelaar is het eenvoudigst uit te leggen. Hij wordt in dienst genomen wanneer je een woning wilt gaan kopen. Je stapt bijvoorbeeld bij een makelaar binnen en informeert naar te koop staande huizen. De meeste makelaars hebben foto’s ervan in de etalage hangen. Je kunt er ook heen gaan wanneer je nog niet weet wat je precies zoekt. De aankoopmakelaar doet de volgende dingen:
 • Hij helpt bij het zoeken van geschikte woningen die aan jouw wensen voldoen
 • Hij zorgt dat je de huizen waarin je geïnteresseerd zijn kunt bezoeken
 • Hij geeft advies, bijvoorbeeld over eventuele verbouwingen of andere zaken die moeten gebeuren bij een woning
 • Hij probeert de woning voor een redelijke prijs voor je te kopen. Als zowel de verkoper als jij akkoord gaan, regelt hij de verdere afhandeling voor jou

Uiteraard wordt de aankoopmakelaar betaald voor zijn diensten. Meestal vraagt hij courtage. Dit is een bepaald percentage van het koopbedrag van de woning. Dit houdt in dat je hem niets hoeft te betalen als hij je niet kan helpen bij de koop van een woning. Helpt hij je wel, dan betaal je hem pas. De courtage loopt uiteen bij verschillende makelaars. Het is verstandig om ze onderling te vergelijken om de beste en goedkoopste te vinden. Kijk bijvoorbeeld eens bij Vergelijk.com voor een objectief overzicht. Zowel in Nederland als in België is er een recordaantal makelaars aan het werk, dus zijn de prijzen concurrerend en in jouw voordeel.

De verkoopmakelaar

Als je zelf een woning hebt die je wilt verkopen, zoek je een verkoopmakelaar. Haast iedereen die een woning verkoopt, neemt een verkoopmakelaar in dienst. De kans dat je je woning verkoopt is een stuk groter wanneer je een goede makelaar hebt ingeschakeld. Hij zorgt voor bekendheid van de woning, prijst hem aan en regelt het formele gedeelte. Dit is wat hij doet:
 • Hij beoordeelt de woning en spreekt met jou een reële vraagprijs af
 • Hij zorgt dan de woning bekend wordt. Hij zet hem sowieso op zijn eigen website en vaak ook op andere woning websites
 • Hij zorgt dat er goede foto’s worden genomen (dit is niet altijd bij de prijs inbegrepen!), zodat kopers snel online een inschatting van je huis kunnen maken
 • Hij is het contactpunt voor potentiële kopers en maakt met hen afspraken voor bezichtigingen
 • Hij doet de rondleiding. In overleg kun jij daarbij zijn of zorg je juist dat je niet thuis bent. Dat laatste is vaak beter omdat de koper dan het gevoel heeft dat hij echt objectief kan kijken
 • Hij ontvangt het bod van de geïnteresseerde koper en overlegt het met jou. Eventueel kun je een tegenbod doen. De makelaar doet dit altijd in overleg, hij mag dat niet zelfstandig beslissen
 • Hij zorgt voor een koopcontract, haalt gegevens uit het kadaster en zorgt voor het formele gedeelte
 • Hij handelt de verkoop verder af

De verkoopmakelaar wordt hier natuurlijk ook voor betaald. Hij werkt ook via courtage en krijgt een bepaald percentage van de koopsom van de woning. Meestal is de courtage voor verkoop wat hoger dan voor aankoop, omdat de makelaar meer doet voor je. De makelaar is jouw aanspreekpunt en hij kan je veel waardevol advies geven.

De meeste makelaars kunnen twee functies uitoefenen. Ze kunnen zowel dienst doen als aankoopmakelaar als verkoopmakelaar. Dat kan heel praktisch zijn, bijvoorbeeld als je nu in een koopwoning woont. Je kunt de makelaar dan advies vragen bij het kopen van een nieuwe woning én hem de verkoop van je huidige woning laten regelen. Een makelaar is niet gratis, maar hij kan wel een grote hulp zijn als het gaat om de aan- of verkoop van een woning. Vooral omdat je dit zelf waarschijnlijk niet vaak doet, terwijl hij er dagelijks mee te maken heeft. Een makelaar kost geld, maar hij kan je ook heel veel opleveren en veel overbodige kosten besparen.

Ook interessant