Vastgoed

Virtuele huisbezoeken in volle opmars in Vlaanderen

Virtuele huisbezoeken in volle opmars in Vlaanderen
Ruim 100.000 Vlamingen bezochten hun toekomstige woning vanuit hun luie zetel. Met andere woorden: via een virtueel huisbezoek. In plaats van de immozoekertjes af te schuimen en vervolgens al hun potentiële droomwoningen fysiek te gaan bezoeken, ploften ze ‘s avonds in de zetel, zetten ze hun VR-bril op, en lieten zich virtueel rondleiden. In veel gevallen gebeurde enkel het laatste bezoek nog ter plekke. Dat stelt Dewaele Vastgoedgroep, de eerste vastgoedmakelaar in ons land die vorig jaar massaal startte met virtual reality-toepassingen. Verwacht wordt dat dit jaar in Vlaanderen zeker 1.000 panden virtueel te bezoeken zullen zijn en zo 125.000 Vlamingen hun potentiële droomwoning kunnen vinden via een virtueel huisbezoek.

Er valt moeilijk naast te kijken, virtual reality is vandaag overal. Ook de vastgoedsector - traditioneel een erg conservatieve sector - blijft niet langer achter. Vorig jaar zwierde Dewaele Vastgoedgroep als eerste enkele honderden woningen online die virtueel bezocht konden worden. Geïnteresseerden konden dan thuis een VR-bril opzetten en letterlijk de woning binnenstappen en rondkijken in plaats van de woning in real life te bezichtigen.

Intussen blijken de virtuele huisbezoeken in de smaak te vallen bij heel wat Vlamingen. Het aantal huizenjagers dat vorig jaar een virtuele tour van een woning deed, bedroeg iets meer dan 100.000 voor een 800-tal panden. Volgens Dewaele Vastgoedgroep, de enige makelaarsgroep die deze toepassing op grote schaal aanbiedt en daarom representatief voor de markt is, zullen voor het einde van het jaar 1.000 panden in Vlaanderen virtueel te bezoeken zijn en daarmee 125.000 Vlamingen bereiken.

“Als we naar de klassieke verkoop kijken, zien we dat kopers gemakkelijk tien panden moeten bezoeken vooraleer ze hun droomhuis gevonden hebben. In de praktijk betekent dit dat geïnteresseerden al vlug een paar weken of zelfs maanden kwijt zijn met alleen maar een selectie te maken. Met de stap naar virtual reality winnen mensen vandaag op dat vlak heel wat tijd en kunnen ze langer stilstaan bij die ene woning die ze écht willen kopen.”
Filip Dewaele, CEO Dewaele Vastgoedgroep


7 keer nauwkeuriger

Uit data-analyse blijkt vandaag dat het gros van de woningen die online staan met enkel wat foto’s en uitleg erbij - zoals we het al jarenlang kennen - amper één minuut worden bekeken. Woningen die virtueel bezocht kunnen worden, worden gemiddeld zeven keer langer bekeken.

“Bezoekers kunnen met hun VR-bril alle hoeken en kanten van het huis in detail bekijken. Ze kunnen letterlijk door het huis wandelen. Terwijl foto’s slechts één beeld geven en vaak de werkelijke grootte van een kamer niet goed weergeven.”
Filip Dewaele, CEO Dewaele Vastgoedgroep


Revolutionaire technieken

Huizenkopers zullen de komende jaren nog meer rond de oren gesmeten worden met allerlei nieuwe, revolutionaire technieken. Zo worden er niet alleen almaar meer virtuele huisbezoeken georganiseerd, dit najaar nog zal je de woning die je op het oog hebt ook al virtueel kunnen bemeubelen, verven, enz.  Zo zal je er bijvoorbeeld een keuken of salon naar eigen keuze - én budget - in kunnen plaatsen, zodat je het nog voor de effectieve aankoop virtueel kan inrichten. Zelfs de muren zal je al een virtueel tintje kunnen geven. Op die manier wordt het een pak eenvoudiger om in te schatten wat je allemaal kan doen met de woning die je eventueel wil kopen.  

Dewaele Vastgoedgroep opende de voorbije weken in Waregem een eerste Vastgoedkantoor van de Toekomst waar je huizenjacht kan beginnen met behulp van de meest nieuwe technieken.

Virtuele huisbezoeken in volle opmars in Vlaanderen

Ook interessant