Vastgoed

Realty 2017 brengt bijna 7000 vastgoedprofessionals samen

Realty 2017 brengt bijna 7000 vastgoedprofessionals samen
Negen op de tien vastgoedprofessionals meent dat de golf van technologische vernieuwing de komende vijftien jaar een gigantische impact zal hebben op de Belgische vastgoedmarkt. En juist dat maakt het noodzakelijk dat zowel de vastgoedsector als beleidsmakers de koppen bij elkaar steken. Met die boodschap geeft Realty 2017 het startschot voor wat intussen het grootste vastgoedevent van ons land kan genoemd worden. Van 16 tot 18 mei worden er enkele duizenden vastgoedprofessionals, beleidsmakers en overheidsadministraties samengebracht om in alle openheid het debat aan te gaan. En dat blijkt meer dan ooit nodig.

Om precies te zijn worden er op de negende editie van Realty bijna zevenduizend vastgoedsprofessionals en enkele honderden politici en overheidsadministraties verwacht. Meer dan ooit zullen ze kunnen rekenen op een sterk inhoudelijk debat. Zo staan er gedurende de drie dagen een vijftiental debatten op het programma, met bekende topsprekers zoals de Duitse professor Jürgen Bruns-Berentelg van het Hamburgse Hafencity, Alice Charles van het World Economic Forum en Tom Murphy, oud-burgemeester van het Amerikaanse Pittsburgh. 

Mathieu Van Marcke die recent werd aangesteld als nieuwe algemeen directeur van Realty, benadrukt voortaan nog meer te willen inzetten op het debat met de verschillende overheden. En dat is nodig, want de politieke instabiliteit - van de Brexit tot de terreurdreiging in heel Europa - baart 89 procent van de vastgoedprofessionals zorgen. Precies 82 procent is dan weer bezorgd om de economische groei in Europa. Dat blijkt uit een recente bevraging bij 781 vastgoedprofessionals in heel Europa, uitgevoerd door Urban Land Institute (ULI), één van de partners van Realty. 

“Een aantal heikele, actuele dossiers hebben er de voorbije maanden voor gezorgd dat politici het publiek debat met de vastgoedsector meer dan eens schuwen. Compleet onterecht, want een grote meerderheid van de vastgoedprofessionals wil vooral maatschappelijk meedenken. Realty wil daar absoluut iets aan doen en beleidsmensen van alle niveau’s en de sector weer samenbrengen. In alle openheid en op basis van sterk inhoudelijk debat.”
Mathieu Van Marcke, algemeen directeur Realty


Van big data tot smart cities

Opmerkelijk: het is vooral de technologische vernieuwing die overheden en vastgoedspelers de komende jaren zal dwingen om samen rond de tafel te blijven zitten. Zo meent negen op de tien vastgoedprofessionals dat de golf van technologische vernieuwing de komende vijftien jaren een ongeziene impact zal hebben op de Belgische vastgoedmarkt én dus ook de grootste uitdaging wordt voor de ontwikkeling van onze steden. 

‘De vastgoedsector is altijd al een slow adaptor geweest als het over innovatie gaat, maar als we mee willen zijn in Europa moeten we alle opportuniteiten benutten. Van virtual reality over big data tot smart cities, de nieuwe technologie zal onze manier van wonen en leven teveel veranderen om er niet over na te denken.”
Mathieu Van Marcke, algemeen directeur Realty


In haar negende editie speelt Realty 2017 dan ook meer dan ooit in op de nieuwste technologische trends. Zo maakt het event onder meer plaats voor een ‘Innovation Corner’, waar jonge ondernemers, start-ups en anderen hun ideeën aan de vastgoedwereld kunnen voorstellen. Evenzeer staat er een debat gepland over smart cities, waar onder meer experts aan bod zullen komen uit Bergen, Luik, Charleroi, Namen en Oostende. 

Realty 2017 brengt bijna 7000 vastgoedprofessionals samen

Eyecatcher

Nog nieuw op de komende editie: niet alleen aan de standen worden vastgoedprojecten in de kijker geplaatst. In de “Project Gallery” kunnen ontwikkelaars of architecten hun toekomstige meesterwerken of pareltjes uit het verleden ook aan het grote publiek voorstellen met maquettes en 3D-beelden. 

Een andere eyecatcher wordt tot slot de European Architecture Awards die tijdens de laatste dag van Realty georganiseerd wordt. Dit is een samenwerking met Archi-Europe, die meer dan 180.000 Europese architecten verenigt. Uit bijna 400 vastgoedprojecten zullen de mooiste architecturale projecten uit heel Europa bekroond worden.