Architectuur

Wassenaar presenteert nieuwe ambassade VS

Het gemeentebestuur van Wassenaar heeft gisteren de schetsontwerpen (artist impressions) voor de nieuwe Amerikaanse ambassade aan de Waalsdorperlaan gepresenteerd. Het ontwerp is van het Amerikaanse architectenbureau RTKL. De verplaatsing van de ambassade is noodzakelijk omdat de veiligheid op de huidige locatie in Den Haag onvoldoende is.

In juli 2006 was er al overeenstemming over de nieuwe locatie tussen de Amerikaanse overheid en de gemeente Den Haag, die eigenaar is van de grond. De nieuwe locatie voldoet aan alle criteria die de Amerikaanse overheid stelt, zoals veiligheid, omvang en ligging.

De vormgeving van het ambassadecomplex is ingepast in de landschappelijke omgeving. Langs de Benoordenhoutseweg heeft de voorzijde een open en waterrijk karakter. De gebouwen staan op ruime afstand van de weg. Slechts een deel van het hoofdgebouw zal zichtbaar zijn vanaf de weg.

De opbouw van de gebouwen en het toepassen van lanen, zichtassen en waterpartijen, is vergelijkbaar met de architectuur en sfeer van de Wassenaarse buitenplaatsen, stelt het gemeentebestuur.

Het totale ambassadeterrein is ongeveer vier hectare groot, iets meer dan 10 procent hiervan zal bebouwd worden. De oplevering van het ambassadegebouw is in 2010.