Verbouwen

Wanneer is het verantwoord om het dak op te gaan?

Wanneer is het verantwoord om het dak op te gaan?
In verschillende situaties kan het noodzakelijk zijn om het dak van je woning op te gaan. Denk bijvoorbeeld aan een storm, waarbij takken op je dak gevallen zijn. Ook kan er tijdens een storm schade zijn ontstaan. Mogelijk moeten er nieuwe dakpannen op het dak gelegd worden, moeten scheurtjes in de bitumen dakbedekking dicht worden gebrand, enzovoorts. Ook voor het reinigen van de schoorsteen is het soms noodzakelijk om op het dak aan de slag te gaan. Een alternatief voor werken via het dak, is het reinigen van de schoorsteen vanuit de woonkamer. Houd er in beide gevallen rekening mee, dat er veel vuil vrijkomt bij het vegen van de schoorsteen en het rookkanaal.

Zorg voor een veilige manier van werken op het dak

Het is niet voor niets, dat voor het vegen van de schoorsteen vaak een schoorsteenveger wordt ingeschakeld door huishoudens. Werken op grote hoogte is vaak eng en kan daarbij gevaarlijk zijn. Om te bepalen of het veilig is om het dak op te gaan, doe je er verstandig aan om naar de hellingshoek van het dak te kijken. Hoe groot is de kans dat je grip op het dak verliest? Dit is vaak het geval bij daken met een scherpe hellingshoek. Kijk ook naar de stabiliteit van de ondergrond. Een dakbedekking met losse dakpannen biedt het gevaar dat dakpannen wegglijden, op het moment dat je hier druk op zet. Een derde factor is het weer. Het dak moet volledig droog zijn, om hier veilig op te kunnen werken. Daarbij zou je op een nat dak voor schade kunnen zorgen.

Werk altijd met minimaal twee mensen

Om ongelukken op het dak te voorkomen, is het raadzaam om altijd met z’n tweeën te werken. De een kan toezien op de werkwijze van de ander en waar nodig instructies geven om veiliger te werk te gaan. Daarbij kan deze de trap vasthouden, wanneer iemand het dak op probeert te klimmen.

Het is raadzaam om je vooraf te laten informeren over de juiste werkwijze voor het uitvoeren van klussen op het dak. Dit geldt niet alleen voor het vegen van de schoorsteen, maar ook voor het herstellen van bijvoorbeeld lekkages.

Schakel een professional in voor hulp

Voorkom gevaarlijke situaties op het dak, door tijdig hulp van een professional in te schakelen. Een professional weet hoe deze veilig te werk kan gaan op daken. Daarbij beschikt deze vaak over hulpmiddelen, waarmee de kans op ongelukken minimaal wordt.

Ook interessant