De meest voorkomende dakwerken

  BE   Bron: Bouw & Wonen
De meest voorkomende dakwerken
Tijdens deze zomermaanden is het ideaal weer om ervoor te kiezen om dakwerken te laten uitvoeren. Voor dakwerken kan je daarnaast in aanmerking komen voor de overkoepelende renovatiepremie. Maar wat zijn nou de meest voorkomende soorten dakwerken? In het algemeen zijn dit de drie meest voorkomende vormen van dakwerken.

Dak ontmossen

Een van de meest voorkomende dakwerken is het ontmossen van daken. Wanneer er mos op het dak ligt is het belangrijk om dat te verwijderen. Hiermee zorg je ervoor dat er geen lekkages optreden. De zomermaanden zijn perfecte maanden om je dak te ontmossen. Wanneer er in de winter mos op je dak ligt kan je dakbedekking barsten tijdens de vorst.

Voor het ontmossen van je dak zijn er twee opties: het gebruik van een hogedrukspuit zonder reinigingsmiddel en het gebruik van een hogedrukspuit met reinigingsmiddel.

Met een hogedrukspuit zonder reinigingsmiddel spuit de specialist al het mos van de daken af. Wanneer je ervoor wilt zorgen dat het dak nog langer schoon blijft na de ontmossing kan je ervoor kiezen om het schoon te laten maken met een hogedrukspuit met reinigingsmiddel. Eerst wordt het mos verwijderd met de hogedrukspuit en daarna wordt er een een extra reinigingsmiddel opgespoten. Dit reinigingsmiddel zorgt ervoor dat het mos langer wegblijft en jij nog langer kan genieten van een schoon dak.

Dakrenovatie

Naast je dak ontmossen zijn er verschillende mogelijkheden om je dak te renoveren. Allereerst heb je de kleine ingrepen, zoals lekkende goten of loodwerk dat aan vervanging toe is. Wanneer je hier tijdig bij bent voorkom je dat het probleem erger wordt. Hiermee bespaar je ook flink in de kosten.

Ook kan er bij jouw dak een grootschalig probleem van toepassing zijn, zoals asbest en grootschalige lekkages. In woningen voor 1994 kunnen je nog op verschillende plekken asbest tegenkomen. Vroeger werd asbest gebruikt omdat het brandwerend is en heel goed isoleert. Maar later is gebleken dat asbest een heel groot nadeel is. Asbest bevat giftige stoffen en is levensgevaarlijk wanneer deze stoffen vrijkomen en je deze stoffen inademt.

Wanneer er grootschalige lekkages optreden aan jouw dak is het belangrijk dat je dit zo snel mogelijk laat verhelpen. Wanneer je dit niet doet trekt het water in het hout en gaat het hout rotten. Wanneer het hout gaat rotten word je dak instabiel. Ook kan het zorgen voor vochtproblemen. Dit resulteert in vochtplekken en schimmels.

Dak opnieuw leggen

Wanneer bovengenoemde problemen je recent zijn opgevallen en je al te laat bent om je dak te ontmossen of te renoveren is het belangrijk om een specialist in te schakelen. De specialist zal langskomen om de staat van je dak te beoordelen en geeft een persoonlijk advies. Vaak hoeft niet het gehele dak vervangen worden, maar een gedeelte hiervan. Dit scheelt in de kosten, maar alleen een specialist kan beoordelen of je dak gedeeltelijk vervangen hoeft te worden. Mocht de schade te groot zijn, kan je ervoor kiezen om je dak opnieuw te laten leggen.

Dak renovatie in combinatie met dakisolatie

Sinds 2015 is er in Vlaanderen een dakisolatienorm ingesteld. Tegen 2020 moeten alle daken van zowel woningen als huurwoningen die voor 1 januari aangesloten zijn op het elektriciteitsnet, voldoen aan bepaalde isolatienormen. Wanneer je dak gerenoveerd moet worden kan je de keuze maken om het gelijk te laten isoleren. Wanneer je ervoor kiest om je dak te isoleren na het renoveren betaal je dubbele kosten, aangezien je voor dakisolatie ook een specialist moet laten komen. Het is dan ook verstandig om dit te combineren.

Door offertes te vergelijken kom je in contact met specialisten bij jou uit de regio voor de verschillende dakwerken. Deze specialisten geven jou een persoonlijk advies en een prijsopgave op maat, waardoor je een goede keuze kunt maken tussen verschillende specialisten. Dit gebeurt geheel gratis en vrijblijvend.Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo