Kachels & open haarden

Waarom via verzekeraar een schoorsteenveger inschakelen?

Waarom via verzekeraar een schoorsteenveger inschakelen?
Veel woningen bij ons hebben en haard met schoorsteen. Deze wordt al gauw in verband gebracht met een gezellig, warm haardvuurtje dat vooral een grote rol speelt tijdens de koudere herfst-, winter- en vroege voorjaarsdagen. Waar veel mensen zich niet bij stilstaan is dat zo’n fijn haardvuur in mum van tijd uit kan monden in een uitslaande, verwoestende brand. Dit kan echter eenvoudig voorkomen worden, namelijk door met enige regelmaat een schoorsteenveger te laten komen. Bij een Nederlandse verzekeraar als Univé kun je zelfs een schoonsteenvegenpakket afsluiten. Waarom is dat eigenlijk aan te raden?

Daarom besteed je het vegen uit aan een professional

Een schoorsteen wordt vaak maandenlang niet gebruikt, vooral nu de zomers steeds vroeger lijken te beginnen en deze de laatste jaren ook flink warm zijn. Dat kan op zich geen kwaad. Alleen kunnen zich in de tussentijd allemaal stof, vuil en andere troep gaan ophopen in het schoorsteenkanaal – iets wat op het eerste oog niet vanuit huis te zien is. De enige manier om dit te checken is het dak op te gaan met daarvoor geschikte apparatuur en/of het kanaal uit voorzorg grondig te vegen. Dit kun je overigens het beste overlaten aan een gecertificeerde schoorsteenveger. Deze weet namelijk precies waar het op moet letten, werkt conform alle veiligheidsnormen en zorgt ervoor dat alles weer spik en span wordt.

Niet verzekerd zijn kan voor enorme (financiële) schade zorgen

Eén van de grote voordelen van het afnemen van een schoorsteenveegpakket bij bijvoorbeeld Univé is dat je je geen zorgen meer hoeft te maken over de schoorsteen. Met een verzekering af zak krijg je namelijk periodiek te maken met een vakkundige inspectie en reiniging. Wist je overigens dat mocht er brand uitbreken en blijken dat de schoorsteen niet of onvoldoende onderhouden is, er bij brandschade niks uitgekeerd kan worden? Dit vergroot de noodzaak om een verzekering af te sluiten. Om het geld hoef je het in principe niet te laten, want dit kost je slechts een paar euro per maand. Hiervoor in ruil wordt de schoorsteen en het rookkanaal zorgvuldig gereinigd, vindt er visuele inspectie plaats en ontvang je een bewijs van reiniging en onderhoud.

Wat kost afsluiten van schoorsteenvegen verzekering?

De totale prijs voor deze verzekering is afhankelijk van het type dak en het aantal schoon te maken rookkanalen. Heb je bijvoorbeeld een standaard pannendak, dan betaal je het laagste bedrag. Gaat het om een rieten dak of plat dak, dan betaal je een fractie meer. Maximaal betaal je een tientje in de maand. Jij hoeft overigens niet zelf in de gaten te houden wanneer het tijd is voor een (volgende) inspectie. De schoorsteenveger neemt zelf tijdig contact met je op om een afspraak te maken voor het schoorsteenvegen. Hiermee kun je ervan op aan dat zodra het stookseizoen weer losbarst, jij er in elk geval niet alleen warmpjes maar ook vol vertrouwen bijzit. Via de website van Univé is direct dit pakket aan te vragen. Mocht je hier behoefte aan hebben, dan kun je de schoorsteenverzekering combineren met cv-ketelonderhoud en/of dakgootreiniging.

Ook interessant