Verbouwen

Hoe vaak moet ik mijn schoorsteen laten vegen?

Hoe vaak moet ik mijn schoorsteen laten vegen?
Heb jij thuis een houtkachel? Dan hoef je niet bang te zijn dat jij er in de wintermaanden niet warmpjes bij zit. Met een houtkachel kun jij het namelijk heerlijk warm maken in jouw woning. En dit scheelt je ook nog eens aanzienlijk in de stookkosten, want jij gebruikt jouw centrale verwarming minder. Om een houtkachel te gebruiken, moet deze aangesloten zijn op een schoorsteen. Hierdoor kan de rook die vrijkomt bij de verbranding namelijk worden afgevoerd. Althans, wanneer jouw schoorsteen schoon is. Hoe je dit doet? Door jouw schoorsteen te laten vegen. Maar hoe vaak moet jij dit eigenlijk doen?

Zo vaak moet jij jouw schoorsteen laten vegen!

Wanneer jij geregeld gebruikmaakt van jouw kachel, doe je er goed aan jouw schoorsteen minimaal één keer per jaar te laten vegen. Doe dit bij voorkeur altijd aan het begin van het stookseizoen, dus bijvoorbeeld aan het einde van de zomer. Door jouw schoorsteen te laten vegen, weet jij namelijk zeker dat het rookkanaal weer geheel vrij is van rommel. De verbrande resten kunnen namelijk aan de binnenkant van de schoorsteen blijven plakken. Wanneer deze heet worden, kan dit een schoorsteenbrand veroorzaken. Bovendien voorkom jij verstoppingen in jouw schoorsteen door deze geregeld te laten vegen. Door een verstopping kan de rook niet meer goed afgevoerd worden. In dat geval kun jij hier overlast door ervaren

Hoe weet je of jouw schoorsteen geveegd moet worden?

Mensen die hun kachel niet vaak gebruiken, gaan er vaak vanuit dat zij hun schoorsteen ook niet jaarlijks hoeven te vegen. Dit is inderdaad niet altijd noodzakelijk. Wil jij ook niet jaarlijks een schoorsteenveger inschakelen? Dan ben je vast en zeker benieuwd hoe jij kunt achterhalen of jouw schoorsteen geveegd moet worden. Dit is echter bijzonder lastig. Jij kunt zelf namelijk niet in het rookkanaal kijken. Hierdoor weet je ook niet hoe de staat van jouw schoorsteen momenteel is. Komt er de laatste tijd erg veel rook in de ruimte waar jouw kachel staat? Dan kan dit duiden op een verstopt rookkanaal. De rook kan dan immers niet goed afgevoerd worden. Wil jij de gok niet wagen? Laat jouw schoorsteen dan gewoon jaarlijks vegen, ook wanneer jij jouw kachel niet veel gebruikt.

Zelf doen of laten doen?

Om een schoorsteen te vegen, wordt een speciale borstel gebruikt. Deze wordt doorgaans vanaf de bovenzijde in het rookkanaal ingebracht. Voor het vegen van jouw schoorsteen moet je dus op het dak klimmen. Veel mensen denken dat het inbrengen van de borstel voldoende is. Dit is echter niet het geval. Daarom raden wij jou ook niet aan om zelf jouw schoorsteen te vegen. Jij kunt beter jouw schoorsteen laten vegen door een professioneel schoorsteenveegbedrijf. Zij weten namelijk precies hoe zij jouw schoorsteen schoon moeten maken. Een professioneel bedrijf garandeert jou dat jouw schoorsteen juist geveegd wordt. Hierdoor wordt de kans op een schoorsteenbrand of andere problemen tot een minimum beperkt.

Ook interessant