Verbouwen

Een schoorsteenveger in de regio: wel zo makkelijk!

Een schoorsteenveger in de regio: wel zo makkelijk!
Wanneer heb jij de schoorsteen op het dak van je woning voor het laatst laten vegen? Bij een intensief gebruik van een houtkachel kan er een brandbare laag ontstaan op de wand van een schoorsteen. Op het moment dat vonkjes uit de haard op deze laag landen, veroorzaakt dit in het ergste geval een brand. Niet alleen een houtkachel brengt risico’s met zich mee. Ook bij een gaskachel is een schone schoorsteen cruciaal. Denk aan het risico op een koolmonoxidevergiftiging. In een vuile schoorsteen kan koolmonoxide niet volledig ontsnappen. De stof blijft hierdoor in de woonkamer hangen, met alle gevolgen van dien. Door voor een schoorsteenveger in de buurt te kiezen, heb je zelf geen omkijken meer naar het onderhoud aan de schoorsteen.

Ervaren schoorsteenveger uit jouw regio inschakelen

Bij het inschakelen van een schoorsteenveger in de regio, is het raadzaam om naar zijn of haar ervaring te kijken. Let ook op het aantal vestigingen die een partij heeft in Nederland of België. Een voorbeeld van een ervaren partij is de Schoorsteenbrigade (ook in België). Dit bedrijf is niet alleen actief in de omgeving van Zwolle, maar ook op andere plekken in Nederland en in Vlaanderen. Zo ben je ervan verzekerd, dat je geholpen wordt door een vakman. Een vakman zorgt er niet alleen voor dat de schoorsteen geveegd wordt. Ook kan deze je adviseren over het voorkomen van een vuile schoorsteen.

Tip: een schoorsteenveger zal je altijd aanraden om een koolmonoxide- en brandmelder bij de haard op te hangen. Zo word je tijdig gewaarschuwd bij potentieel gevaarlijke situaties.

Belang van een schone schoorsteen

Eerder beschreven we al dat een vuile schoorsteen risico’s met zich meebrengt. Bij het verbranden van hout komt een brandbare stof vrij, die zich hecht aan het vuil op de schoorsteenwand. Als gevolg hiervan ontstaat creosoot. In het geval van een gaskachel is de kans op creosoot klein. In dit geval kan het rookkanaal verstopt raken door andere vormen van vuil. Denk bijvoorbeeld aan een vogelnest wat in de schoorsteen is opgebouwd. Een vogelnest maakt het voor schadelijke stoffen lastiger om je woning te verlaten. Wist je dat vuil in het rookkanaal ook van invloed is op het rendement van je kachel? Des te meer reden om de schoorsteen regelmatig te laten vegen.

Overig onderhoud aan de schoorsteen

Niet alleen moet de schoorsteen geveegd worden om je kachel of haard veilig te kunnen blijven gebruiken. Ook doe je er verstandig aan om het voegwerk in de schoorsteen regelmatig te vernieuwen. Het voorkomt dat de schoorsteen instort tijdens een hevige storm.

Ook interessant