Waarom verwarmen met lucht-luchtwarmtepomp voordeliger is dan met gasketel

  BE   23 mei 2023 Bron: Bouw & Wonen
Waarom verwarmen met lucht-luchtwarmtepomp voordeliger is dan met gasketel
Experts zijn het er sluitend over eens: verwarmen met lucht-luchtwarmtepomp is de toekomst. Misschien heb jij er zonder het te beseffen zelf al eentje in huis: de airco. Naast koelen, kan die namelijk ook perfect verwarmen. Als je een lucht-luchtwarmtepomp slim en efficiŽnt inzet, kan het zelfs voordeliger zijn om te verwarmen met een lucht-luchtwarmtepomp dan met een gasketel. Hoe dat kan, ontdek je hieronder!

Waarom verwarmen met lucht-luchtwarmtepomp voordeliger is dan met je gasketel

De niet te kloppen rendementen van een lucht-luchtwarmtepomp

Een lucht-luchtwarmtepomp recupereert warmte uit haar eigen omgeving. Daarom ligt haar rendement hoger dan dat van een aardgasketel. Als het buiten bijvoorbeeld ongeveer 0įC is, kan een lucht-luchtwarmtepomp met 1 kWh elektriciteit gemiddeld nog 2,5 ŗ 3 kWh warmte leveren. Je aardgasketel, daarentegen, zal gemiddeld niet verder dan 0,9 kWh warmte geraken. Dat toonde ook een onderzoek van De Inspecteur op Radio 2 aan. Hou wel steeds in je achterhoofd dat het rendement van een lucht-luchtwarmtepomp mee daalt met de buitentemperatuur. Het hoogste rendement haal je dus op een niet al te koude herfst- of lentedag.

De allesbepalende elektriciteitsprijzen bij verwarmen met lucht-luchtwarmtepomp

Ondanks het hogere rendement van een lucht-luchtwarmtepomp kunnen de schommelende elektriciteitsprijzen flink wat roet in het eten strooien. Elektriciteit kost al snel 3 keer zoveel als gas. Enkel als je de kost van elektriciteit kan drukken, zal het voordeliger zijn om te verwarmen met een lucht-luchtwarmtepomp in plaats van een gasketel. Tip! Door zonnepanelen op je dak te leggen, kan je je warmtepomp voeden met zelfopgewekte, gratis stroom. Zo heeft je warmtepomp amper tot geen elektriciteit meer nodig!
Waarom verwarmen met lucht-luchtwarmtepomp voordeliger is dan met je gasketel

Slim verwarmen met lucht-luchtwarmtepomp als sleutel tot succes!

Door de hoge elektriciteitskosten is het dus niet altijd voordelig om je volledige woning te verwarmen met een lucht-luchtwarmtepomp. Maak daarom je huis eerst warmtepomp proof door te isoleren en zonnepanelen te plaatsen. Daarna is het een kwestie van de lucht-luchtwarmtepomp slim te gebruiken. Probeer gericht te verwarmen met een multisplit lucht-luchtwarmtepomp door enkel binnenunits te plaatsen in de ruimtes waar je het meest komt, zoals de woonkamer of een bureau. Ben je niet zeker of verwarmen met lucht-luchtwarmtepomp de beste keuze is voor jou? Zoek het samen uit met de energie-experts van Energy Protect.

Ga voor een lucht-luchtwarmtepomp van Energy Protect!

Is jouw huis helemaal warmtepomp proof? Met het ruime gamma lucht-luchtwarmtepompen en aircoís van Energy Protect ben je zeker van een maximaal comfort tegen de beste prijs. Bovendien werken ze enkel samen met de meest betrouwbare en kwalitatieve merken, zoals Daikin en LG. Vraag je gratis offerte aan!

PS: je woning nog verder optimaliseren? Energy Protect maakt deel uit van Group Protect, een dynamische bouwgroep waar je ook terecht kunt voor isolatie, vochtbestrijding, zonnepanelen, warmtepompboilers, warmtepompen en gevel- & dakreiniging.

Lees ook:


  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Easykit
  • bouwinfo