Verlichting

Waarom jij nu moet kiezen voor led

Waarom jij nu moet kiezen voor led
Iedereen heeft graag een gezellig huis en een leuke tuin. De sfeer wordt daarbij in grote mate bepaald door de verlichting. Bij het kiezen van de verlichting wordt er tegenwoordig al bijna automatisch gekeken in de richting van ledverlichting. We weten allemaal dat dit type verlichting energiezuinig is en een lange levensduur heeft, maar heb je al eens stil gestaan bij de andere voordelen die ledverlichting biedt?

Levensduur

Om toch maar in te gaan op het meest voor de hand liggende, beginnen we met het verschil in levensduur. Een ledlamp gaat gemiddeld 50.000 uren mee. Een klassieke gloeilamp of halogeenlamp gaat gemiddeld 2.000 uren mee. Als je dan neemt dat led ongeveer 6 keer duurder is, en 25 keer langer meegaat, merk je het verschil meteen in de portemonnee. Bovendien moet je 4 keer minder de lamp vervangen, wat betekend dat je ook 4 keer minder halsbrekende toeren moet uithalen om niet in het donker te zitten.

Energiezuinig

Dat led minder stroom verbruikt, is ook alom bekend. Het gaat hier om een besparing tot maar liefst 90%. Dus bovenop de minprijs in de aankoop over de loop der jaren, bespaar je ook op je energiefactuur. En aangezien de prijzen voor elektriciteit steeds de hoogte in gaan, is dat ook mooi meegenomen.

Verschillende soorten

Tegenwoordig bestaan er ledlampen in alle soorten en maten. Je kan dus in elk bestaand armatuur een nieuwe ledlamp plaatsen.
Neem maar een kijkje op Ledwereld.be. Je zal zien dat elke soort lamp die je nog kent van vroeger ook bestaat in led. Bovendien zijn er nog veel verschillende soorten en vormen bij gekomen, omdat led zo compact is om in te bouwen.

Veiliger

Ledlampen hebben nog een andere unieke eigenschap. Ze worden namelijk niet echt warm. Je kan je dus niet verbranden aan een ledlamp. Een gloeilamp of halogeen wordt wel heel warm en zeker in de buurt van kleine kinderen kan dat een risico op brandwonden geven. Kinderen worden aangetrokken door het licht en willen graag overal eens aan voelen.

Dit verklaart ook waarom de oude types verlichting meer elektriciteit verbruiken. Veel van de energie wordt onnodig omgezet in warmte en gaat verloren.

Sterker

Nog iets waar we niet bij stilstaan, maar gloei- en halogeenlampen zijn eigenlijk best wel fragiel. De oude technologie met het gloeidraadje dat stroom omzet in licht, maakt gebruik van een relatief lang en heel dun draadje. Dit zal makkelijk breken door een schok. Dus als een staande lamp omvalt en met een smak op de grond terechtkomt, is de kans groot dat het gloeidraadje breekt en het geen licht meer kan geven. Vooral als de lamp aan is, want het hete gloeidraadje is nog brozer dan als het licht uit is.

Stabiel licht

Als je led vergelijkt met spaarlampen of TL, zal je merken dat led licht geen trillingen heeft. Dit komt wel voor bij de 2 andere types. Vooral als je een hele dag moet werken onder dat licht, bijvoorbeeld op kantoor, kan dat zeer vermoeiend zijn voor de ogen.

Milieu

TL-, spaar-, en halogeenlampen bevatten heel wat chemisch afval. Vandaar dat het apart ingezameld wordt in het containerpark. Dit is dus eigenlijk vrij belastend voor het milieu. In led vind je dit niet terug en hoeft zelfs niet afzonderlijk te worden ingezameld.

Opwarmtijd

Spaarlampen hebben de vervelende eigenschap dat ze een opwarmtijd nodig hebben. Je stap de kamer binnen, drukt op de lichtschakelaar en er gebeurt niet onmiddellijk iets. Net als je nogmaals op de schakelaar drukt, gaat het licht toch aan. Maar dan heb je het weer uit gedaan. Dit is intuïtief geen aangename ervaring. Vandaar het beperkte succes van spaarlampen in de beginjaren. Gelukkig hebben we met led nu een veel beter alternatief.

Degeneratie

De ‘oudere’ vormen van verlichting zoals TL of spaarlampen verliezen veel van hun kracht tijdens hun levensduur. Dit betekent dat een groot gedeelte van die levensduur de lamp minder licht gaat geven. Dit kan een verschil geven van 30 tot 60%. Je merkt dat vooral als je die lamp vervangt en dan ineens terug meer licht krijgt. Bij led is dit verlies veel kleiner en bijna niet merkbaar. Dit maakt dat een ledlamp over zijn hele levensduur krachtiger blijft branden dan de anderen.

Kortom, er is geen reden meer om nog te twijfelen aan de aanschaf van led. Led is er bovendien in verschillende kleuren, zodat je voor elke kamer een leuke sfeer kan bekomen.

Ook interessant