Keukens

Waarom je een granieten aanrechtblad moet impregneren

Waarom je een granieten aanrechtblad moet impregneren
Graniet is één van de grootste rijkdommen van de natuur. Ontstaan door de stolling van magma, gestuwd door natuurlijke krachten. Een eeuwenoud gesteente met een eigen karakter. Graniet is één brok puur natuur, hard en robuust. Om langdurig te kunnen genieten van jouw granieten keukenblad is het van belang dat deze geïmpregneerd wordt. Arte, leverancier van keukenbladen, legt je graag uit waarom je een granieten aanrechtblad moet impregneren. Ook krijg je hier antwoord op de vraag waarom granieten bladen pas geïmpregneerd moeten worden nadat het blad is gemonteerd in de keuken.

Door haar structuurvariaties krijgt elk granieten aanrechtblad een unieke uitstraling. Wanneer graniet door de mens gedolven wordt, is het reeds miljoenen jaren oud. Arte gebruikt het graniet in haar pure vorm om granieten aanrechtbladen van te maken. Daarvoor worden alleen de mooiste en beste natuursteensoorten geselecteerd.

Eigenschappen van steen

Waarom je een granieten aanrechtblad moet impregnerenGraniet is een natuurproduct, het is een steensoort die rechtstreeks uit de natuur komt. Steen heeft de eigenschap om vloeistoffen op te zuigen. Het kan zelfs dusdanig verzadigd raken dat de vloeistof aan de onderkant er weer uit druppelt. Dat geldt niet alleen voor water, maar ook voor andere vloeistoffen, zoals olie, vetten en zuren. Deze vloeistoffen beïnvloeden niet alleen het uiterlijk van het aanrechtblad, maar ook de kwaliteit en hygiëne ervan. Vandaar dat het belangrijk is om het stenen blad te beschermen tegen dergelijke invloeden, door het te impregneren.

Het begin; de groeve

Graniet is door de natuur gevormd. De plaats waar het graniet gedolven wordt, bepaalt de kleur, de samenstelling en de mate van poreusheid. Leeftijd, diepte en temperatuur hebben allemaal invloed hierop. Zoals de slager het beste stuk kiest voor zijn vlees, wil Arte de beste berg voor haar graniet. Zo werkt Arte nauw samen met zeer gerenommeerde granietleveranciers uit India. Zij leveren de beste kwaliteit op een zeer verantwoorde manier.

Van groeve naar eindgebruiker

Wanneer het plaat materiaal bij Arte arriveert is het nog niet geïmpregneerd. Dit is een bewuste keuze. De platen ondergaan namelijk nog een aantal productieprocessen die van (negatieve) invloed kunnen zijn op de impregneer behandeling. Zo worden in de fabriek de bladen tijdens de verwerking opgetild met vacuümheffers. Dit kan bij reeds geïmpregneerde bladen een lelijke aftekening geven op het blad. Maar er zijn ook externe processen die van invloed kunnen zijn, denk aan handelingen tijdens het monteren van de bladen, zoals het wegpoetsen van overtollige kitresten na de montage. Daarnaast is het mogelijk dat tijdens het transport, door wrijving tussen de bladen en verpakkingsmateriaal, een deel van de bescherming verloren gaat.

Waarom je een granieten aanrechtblad moet impregneren

Juiste moment van impregneren

Eenmaal op de plaats van bestemming, is het beter om het granieten aanrechtblad te laten acclimatiseren in de ruimte waar het ligt en het daar te impregneren. Het blad moet na het impregneren vrij kunnen ‘ademen’, zodat de vloeistof kan worden opgenomen door het graniet. Tijdens het drogen mag het blad niet gebruikt worden. Gemiddeld moet dit proces twee tot drie keer worden herhaald tot het blad zich vol gezogen heeft met impregneermiddel. Daarnaast is het raadzaam om dit proces na een bepaalde periode te herhalen.

Ook interessant