Architectuur

Waardevolle wijken - De waardebloem als ontwerpmethode

Waardevolle wijken - De waardebloem als ontwerpmethode
In Waardevolle Wijken staan pionierende, collectief gedragen initiatieven centraal die gericht zijn op het sluiten van één of meerdere grondstofkringlopen op buurt- of wijkniveau en hiermee dus bijdragen aan de transitie naar een circulaire economie.

Voor de analyse van deze verschillende initiatieven is door de onderzoekers - stedenbouwkundige Els Leclercq en architect Mo Smit - een unieke methodiek ontwikkeld: de Circulaire Waardebloem-methode. Deze methode helpt het gezamenlijk sluiten van grondstofkringlopen (materialen, energie, water, biota, nutriënten) op wijkschaal te organiseren en maakt inzichtelijk welke meerwaarde (economisch, ecologisch, sociaal, cultureel, esthetisch) hiermee binnen de gebouwde omgeving kan worden gerealiseerd.

Waardevolle Wijken biedt hiermee inspiratie en lessen voor integrale duurzame interventies op het schaalniveau van de wijk en sluit aan bij de nieuwe Omgevingswet (2022) die nadrukkelijk ruimte biedt aan burgerinitiatieven en lokaal opdrachtgeverschap.

Ook interessant