Vastgoed

Waarde serviceflats soms paar honderd euro

Heel de woningmarkt verkeert in zwaar weer, maar serviceflats in het bijzonder zijn inmiddels vrijwel onverkoopbaar. Op de Nederlandse huizensite Funda bijvoorbeeld wordt een aantal van deze luxe seniorenwoningen aangeboden voor maar 10.000 euro. Soms veranderen ze voor enkele honderden euro's van eigenaar.

De vraag is flink teruggelopen doordat het wonen in een serviceflat erg prijzig kan zijn, legt onderzoeker Lennart Homan van adviesbureau TimesLab uit. "Dit komt doordat bewoners van serviceflats standaard voor bepaalde faciliteiten betalen, ongeacht of ze er gebruik van maken. Bijvoorbeeld voor maaltijden, de nabijheid van een winkel of 24-uurs bewaking. Gemiddeld bedragen de servicekosten van een gekocht appartement wel 725 euro per maand.''

Het merendeel van de serviceflats is in de jaren zestig en zeventig gebouwd op mooie locaties, bijvoorbeeld bij een bos of park. Ze werden oorspronkelijk gebouwd voor de ietwat welgestelde 65-plusser en hadden een waarde die in veel gevallen boven een ton uitging.

Leeg

"Nu is het traditionele concept achterhaald. Landelijk staan meer dan 6000 serviceflats leeg'', constateert Homan. Bewoners willen alleen nog maar voor faciliteiten betalen, als ze die ook echt nodig hebben. Mensen die nog wel geïnteresseerd zijn in een serviceflat, krijgen hun oude huis door de malaise op de woningmarkt vaak niet verkocht en kunnen dus ook niet verhuizen.

Lees verder op Architectenweb.nl

Ook interessant