Isolatie

Innoverende isolatieplaten bevorderen comfort ouderen

Tanden poetsen met een apparaat dat tijdens het gebruik medische gegevens doorzendt naar de huisarts. Een tapijt dat controleert, of er nog beweging in de kamer is. Dat zijn twee van de honderden innovaties die uitgeprobeerd gaan worden in de Zorgwoning van de Toekomst. Dit zorghuis wordt een onderdeel van het serviceflatcomplex BoCasa in de buurtschap Bolderberg (gem. Heusden-Zolder, België). Ook een ‘Apotheek van de Toekomst’ wordt erin gevestigd.

Het in staat van afbouw zijnde complex wordt in juni 2013 officieel geopend. Het deel met de toekomstgerichte snufjes blijft gedurende drie jaar open voor belanghebbenden. In die periode worden rondleidingen aangeboden aan professionele bezoekers (artsen, apothekers, instellingdirecties, verzekeraars), overheidsgroeperingen en media.

Ook vanuit Nederland worden nu al excursies geboekt. Initiatiefnemer voor de Zorgwoning van de Toekomst is de internationale organisatie Living Tomorrow, die eerder ‘huizen van de toekomst’ inrichtte in Amsterdam en Brussel. In het seniorencomplex BoCasa wordt samengewerkt met 60 participanten uit zorg, bedrijfsleven, hogescholen en universiteiten. Van de nieuwe technologieën die deze participanten inbrengen is zo’n 80% al marktrijp, zo’n 20% is nog futuristisch.



Ook bij de bouw van het totale meerlaagse BoCasa-complex in Bolderberg, bestaande uit 50 serviceflats en 60 rusthuiskamers, zijn zo veel mogelijk innovatieve technologieën toegepast. Recticel Insulation is aangezocht voor het leveren van hoogisolerende spouwplaten. Deze spouwplaten (Eurowall) werden gekozen op grond van hun aanzienlijke energiebesparing in het bouwproject én verhoging van het comfort van de bewoners. Volgens Recticel is deze vorm van isolatie een uitgelezen oplossing voor elk project in de zorgsector.

De Eurowall-spouwplaten hebben een grote isolatiewaarde (λd 0,023 W/mK). Met een plaat van beperkte dikte (60 mm) wordt daardoor al een Rd-waarde bereikt van 2,60 m2K/W. Het tand- en groefkliksysteem van de platen maakt een zeer vlotte plaatsing mogelijk.

Ook interessant